Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar mot OS från Falun

Han är en japansk längdskidåkare som sedan maj bor i Falun.
Möt Akira Lenting, i hans satsning mot OS i Sotji, som avgörs om ett halvår.
– Jag stannar här kanske i tre år, och åtminstone över VM i Falun 2015.

Längdskidåkning är ingen stor sport i Japan, men de senaste åren har japanskan Masako Ishida nått topp-placeringar både i världs­cupen och i flera mästerskap.
Då har det handlat om lopp i klassisk teknik och även för 23-årige Akira Lenting är det i de klassiska loppen som han nått de bästa resultaten.

I junior-VM 2010 i tyska Hinterzarten blev det femte­platser för Lenting på såväl 10 kilometer klassiskt som i 20 kilometer skiathlon.
– Femteplats var bra, men jag siktade på medalj på 10 kilometer klassiskt.
Akira – med japansk mamma och en pappa från Nya Zeeland – föddes i Tokyo, men flyttade redan som fyraåring till de norra delarna av Japan och Shinanomachi, i närheten av Nagano.
Han kom tidigt i kontakt med skidsporten, även om den till en början konkurrerade med andra sporter.
– Jag höll på med både simning och löpning, men jag tävlade inte så mycket i de sporterna. Från tio–elva års ålder började jag träna skidåkning mer seriöst och tävla.

Efter framgångarna i JVM i januari 2010 gjorde Akira världscupdebut i Gällivare på senhösten samma år med en 83:e plats på 15 kilometer i fri stil.
I Rogla, drygt ett år senare, blev det en 43:e plats på 15 kilometer masstart i klassisk stil, och det är fortfarande hans bästa resultat i världscupen.
– Efter att jag blev 43:a i Rogla i december 2011 har jag inte gjort så bra resultat, så förra säsongen var jag inte med i landslaget. Nu är jag tillbaka och jag vill ha världscuppoäng den här ­säsongen.

Trots en i övrigt blek fjolårssäsong, så tävlade han i VM i Val di Fiemme, där det blev en 44:e plats i skiathlon.
I mars avslutade Akira ­sina studier och två månader senare flyttade han till Falun och sina nya träningskompisar i Dala Sports Academy.
– När man slutat skolan så är det svårt att hitta klubbar att träna med. I Japan är det uppbyggt lite på samma sätt som i USA och det blir ofta så att man tränar själv, och så har det varit för mig.

Hur kom det sig att det blev Sverige och Falun för dig?
– För några år sedan hade vi en svensk vallare, Mikael Jonsson, som jag pratade med och som lyssnade runt i Falun och Östersund.
– Förra hösten gjorde jag en vecka i Falun och sedan en vecka med Dala Sport Academy i Östersund. Men laget i Dala Sports Academy kändes bättre för mig, mer som ett lag, som tränar mer tillsammans.

Vad betyder det att du kan träna med Dala Sports Academy?
– Det är väldigt bra, tränar man själv så kan man inte jämföra sig med andra. Dessutom får jag mycket hjälp med de tekniska bitarna och vi har mer fartträning.

Dina tankar inför OS i Sotji i februari?
– Vi har ett bra stafettlag och vill ta en plats bland de sex bästa. Individuellt vill jag vara bland de 20 bästa på 15 kilometer i klassisk stil.

Thomas Lind/DT