Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satte färg på Hedemora

Annons

Man kan säga en hel del om den kände arkitekten Lars Israel Wahlman. Han ritade flera byggnader i Hedemora som blev uppmärksammade. Nu har en gammal tavla hittats där två av uppmärksammade objekt finns.

Ann-Marie Sörbergs är mycket glad åt att ha hittat den här gamla tavlan. Den har en gång donerats till kommunen för att hon skulle flytta och hade ingen plats för den längre.
Efter att ha stått i kommunens ägo på en undanskymd plats har Ann-Marie Sörbergs nu letat rätt på den. Hon är speciellt glad över hur det gamla kallbadhuset såg ut. Det är första gången hon ser det i färg.
Kallbadhuset låg på andra sidan Hönsan i närheten av Kärleksstigen. Den stigen leder fram till gammelgården.
Den här tavlan kommer i fortsättningen att hänga i Wahlmanska huset.
På måndag öppnar Wahlmanska huset för allmänheten när skolelever guidar där.
På tavlan ses även Furuliden på Stadsberget som Wahlman också ritade.
- Han har gjort tre objekt förutom kallbadhuset och Furuliden, säger Ann-Marie Sörbergs och nämner även Sveasalen.
Första uppdraget Wahlman fick i Hedemora var 1897 när apotekshuset skulle rustas och byggas till. I ett av husets hörn på innergården sitter en "gubbe" utmejslad i trä. Många undrar vad det är för "gubbe". Den som vet något kan höra av sig till Ann-Marie Sörbergs.
Wahlman fick även i uppdrag att rita om Rådhuset 1901 och året efter kom dess annex. I annexet fanns på den tiden arkiv, vedbod och tvättstuga.
Apotekshuset är byggt 1779 och var apotek 1850 - 1988. 1990 flyttade turistbyrån dit samt kultur- och fritidsnämndens förvaltning.
ROLAND ENGVALL