Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saxdalen är för stort för bidrag

– Spontant känns det som att man slagit undan benen på oss, säger Bo Fremén, ordförande i Saxdalens fiberförening, efter att Jordbruksverket klargjort att den avlånga byn är en "tätort".

Den blivande ekonomiska föreningen i byn utanför Ludvika hann därmed inte ansöka om statsbidrag innan möjligheten gick upp i rök.

Bo Fremén känner sig i dagsläget ganska modlös efter att Jordbruksverket justerat de grundläggande villkoren för att söka bredbandsstöd.

Efter att PTS (Post- och telestyrelsen) genomfört en av verket beställd marknadsanalys tydliggörs nu att alla byar med mer än 200 invånare och med maximalt 200 meter mellan bostadshusen är en tätort, i enlighet med SCB:s (Statistiska centralbyrån) definition.

Saxdalen och många andra orter runt om i Dalarna är i ljuset av detta inte längre berättigade till bidra, utan anses vara kommersiellt utbyggbara områden.

– Det känns som att ha gått in i en vägg, säger Bo Fremén med tanke på all möda som lagts ner på att få till ett fibernät i byn.

Visserligen har fiberföreningens engagemang under den senaste tiden gått på lågvarv i väntan på besked från kommersiella aktören (byNet) som flaggat för ett eventuellt intresse av att starta ett större fiberprojekt i trakten.

Men den ekonomiska föreningens möjligheter att söka statsbidrag har ändå betraktats som en sorts "plan B", att ta till om aktören säger nej – ända fram till nu.

Telefonen hos kommunens nyrekryterade bredbandstrateg, Tommy Rehnberg, har under de senaste dagarna gått varm.

– Att förutsättningarna ändrats så här drastiskt är jättetråkigt för Saxdalen, GBI i Grangärde och alla andra som lagt ner ett hästjobb för att få till ett bredbandsnät, och nu är det ingenting värt.

– Beskedet från verket är ett bakslag som man inte räknat med och det känns som utbyggnaden av fiber har tagit ett steg tillbaka.

Tommy Rehnberg jobbar än så länge halvtid i Ludvika. Men från och med kommande månadsskifte lämnar han jobbet som it-chef i Rättviks kommun fullt ut och lovar att han då till 100 procent ska hjälpa byalagen och fiberföreningarna.

Högst upp på hans lista finns dock Sörvik som i dagsläget ser ut att förlora sin fasta bredbandsuppkoppling den sista augusti när adsl-stationen släcks.

– Ja, Sörvik är prio 1. Det är 180 hushåll som påverkas av det här och vi måste få fram en lösning.

– Visst finns möjligheten med trådlöst bredband, men det är bara en tillfällig nödlösning. Jag kommer att föra samtal med samtliga aktörer som har fiber i backen.