Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scandbook säljer, tryckeriet försvinner

Scandbook säljer fastigheten i Smedjebacken. Det är den allt mer tuffa branschen för tryckeri som ligger bakom att företaget definitivt lägger ner i Smedjebacken.

– Vi har tre tryckerier och det är svårt hålla igång alla med den beläggning vi har, säger VD Per Nilsson.

Sedan en månad har man försökt sälja tryckeriet, men det är först den här veckan sedan mäklare fått uppdraget som skylt om försäljningen kommit upp.

Sedan en lång tid har nedläggningsbeslutet över tryckeriet varit klart, men ännu pågår verksamhet.
– Vi trycker två veckor till i Smedjebacken och har fyra-fem personer som fortfarande går på två-skift, säger Nilsson.
En stor och fin industrifastighet. Byggnaden är på inte mindre 3 500 kvadratmeter och ligger på en fyra hektar stor tomt intill riksvägen.
– Huset är byggt så sent som 1990 och kostade nästan 50 miljoner att bygga.
Det var ett bokbinderi i Stockholm som ville starta ett tryckeri och man såg sig då om var man kunde få lokaliseringsstöd.

Vändningen i tryckeribranschen kom 2009 menar Per Nilsson. Det var en valutareglering som stärkte kronan mot euron.
– Inte mindre än 50 procent av våra uppdrag är på export och när kronans stärktes mot euron gjorde att konkurrensen från utlandet hårdnade.
I dag är det bara fastigheten som säljs. Tryckeriets maskiner tas till Falun, men kan komma säljas separat vid ett senare skede berättar Per Nilsson.

Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se