Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schori om Castros död: "Obama jobbade som Palme"

Socialdemokraten och förre diplomaten Pierre Schori pekar på likheterna mellan Palmes och Obamans sätt att förhålla sig till Kuba.

Rösterna och omdömena är blandade efter Fidel Castros död. Från diktator till befriare. Han ledde en enpartistat som stelnat i formerna samtidigt som bilden av den som ledde den kubanska revolutionen och höll USA stången finns bland alla omdömen.

USA mötte Castros kommunistiska Kuba med mångårig handelsblockad där isen bröts först av Obama.

– Även om Castro var omtvistad tror jag att han kommer att minnas som en Davids kamp mot övermakten Goliat, säger Pierre Schori som jobbade nära Olof Palme och mötte Fidel Castro flera gånger.

– Olof Palmen jobbade på samma sätt som Obama gjorde 40 år senare med förhandlingar för att bryta blockaden. Men nu med Trump som president är risken att det som uppnåtts kommer att grusas.

Leif Lindström välkänd vänsterröst i Dalarna och V-kommunalråd i Borlänge, betonar att han aldrig varit någon Kubavän.

– Jag har aldrig varit till Kuba och aldrig träffat Fidel Castro och självklart tycker jag demokrati och demokratiska system är överlägset diktaturer alla dagar på året. Men även i fallet med Fidel Castros ledarskap efter revolutionen, är inte allt svart eller vitt.

– Han överlevde 600 planerade mordförsök av CIA och kämpade ihärdigt tillsammans med bland annat Olfo Palme mot apartheidregimen i Sydafrika. Utbildningsväsendet på Kuba har också varit till gagn för hela Sydamerikas utvecklig och hälsa.

Och hur tror du relationerna till Kuba påverkas av Trump?

– Trump är i alla avseenden en katastrof och det gäller naturligtvis och inte minst frågan om USA:s relation till Kuba.

Lars Ohly, tidigare Vänsterpartiledare tror på små förändringar på Kuba.

– Jag tror på väldigt små förändringar på kort sikt. Efter Trumps tillträde kan en hårdare attityd bli effekten, men det är inte alls säkert.

–Trump är oberäknelig. På längre sikt tror och hoppas jag att Kuba demokratiseras och att oliktänkande får utrymme att tala och skriva fritt. organisera sig och påverka samhällsutvecklingen.