Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scouter fick lära för livet i Puttbo

I helgen var det dags för Järlindens scoutkår att arrangera Faluscouternas årliga patrulltävling och den här gången var tävlingen förlagd till Puttbo scoutstuga.

– Vi har 10 olika station­er där man kan få tio poäng på varje, plus tre poäng för hur patrull­en uppför sig på varje station, berättar Patric Thuresson, som är scoutledare i Järlindens scoutkår.

Närmare 200 scouter – från några år och upp till 18 år – och ledare från sex scout­kårer i Dalarna hade mött upp vid Puttbo gamla bergsmansgård. De tävlande kom från Järlinden och Vika i ­Falun, Borlänge, Stora Tuna, Mora och Vikmanshyttan.

– Puttbo scoutstuga är en fin gammal bergsmansgård som Järlindens scoutkår nu håller på att förvärva. Ett fantastiskt ställe för våra ungdomar att vara på och jag hoppas verkligen att den här affären går i lås, säger Patric Thuresson.

Och visst har Thuresson rätt, ett finare och skönare ställe för ungdomarna att vara på går knappast att uppbringa.

– Här får alla vara med och delta, vi har ingen avbytarbänk som finns i lagsporterna och barnen får lära sig massor av saker som de har nytta av i livet. En scout är inte som många kanske tror en unge pojke eller flicka som hjälper en gammal tant över gatan, utan här får de lära sig saker och klara sig själva i naturen. De får också god kännedom om sig själva och hur de kan hjälpa andra.

Som sagt tio stationer med olika svårighetsgrad, sjukvård, kanot, woodcraft (naturkunskap), mått och avstånd, surrning (sammanfoga i stället för att spika), hinderbana (som bygger på samarbete i patrullen), en station för samarbete, livlina, eldning och knopar.

– Normalt tävlar vi inte i scouterna, men vi brukar ha en sådan här patrulltävling varje år för att det ska bli lite extra spännande och ungdomarna är verkligen entusiastiska inför den här dagen, säger Patric Thuresson.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se