Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD är betydligt värre än Kartellen

Av. På. På. Av. Nu är turerna många kring Peace & Love World Forums bokning av Kartellen till sommarens festival.

Det började med en insändare där en "Brunkmann" ifrågasätter att Peace & Love bokat Kartellen, som Brunkmann kallar "en våldsbejakande grupp". Sen publicerade konkurrenttidningen DT:s skribent Sara Telde en ledare där hon uppmanade Peace & Loves sponsorer att fundera på hur sponsorpengarna används. Strax därefter avbröt MittMedia, där både DD och DT ingår, allt samarbete med Peace & Love, på grund av bokningen av Kartellen.

Sen bokade Peace & Love av Kartellen några timmar senare.

Rörigt. Och fegt av P&L. Det hade varit mer rakryggat att stå för sin bokning, som inte är så hemsk som moralpaniken påstår, enligt mig.

"Vi hoppas att vi med detta ställningstagande tydligt kan påvisa Peace & Loves ståndpunkt och vår vision om att skapa positiva förändringar utan våld", skriver Susan Törne Henningsson, vice ordförande i Peace & Love Foundation.

Nej. Ni visar tydligt med detta ställningstagande att ni tycker det är väldigt viktigt med sponsorer.

Visst, Sebbe Stakset, Kartellen, uttrycker sig inte så smart alla gånger och jag är inget fan av musiken. Men deras hårda textrader faller under den så kallade konstnärliga friheten. Och framför allt; deras budskap är mot rasism och mot Sverigedemokraterna, som på många sätt är värre än vad Kartellen någonsin varit.

Exempelvis hänvisar Sara Telde i sin ledare till Kartellens textrad "hade jag varit med, hade jag tagit järnröret och lagt dom i koma alla tre", som syftar på SD:s järnrörsskandal. Jo, det kanske är lite hårt att rappa om att lägga folk i koma, men enligt min mening så är det betydligt värre att järnrörsskandalen över huvud taget inträffade än att Sebbe rappar om vad han skulle ha gjort om han hade varit där.

Innan P&L bokade av Kartellen frågade sig Sara Telde i sin ledare; "Är P&L en trovärdig antivåldsfestival?".

Ja, det tycker jag. Det vore en sak om Kartellen rappade hårda ord, på gränsen till hot, riktade mot vem som helst, men nu riktar de sitt hat mot ett parti som faktiskt har nazistiskt ursprung och som genom historien haft flera medlemmar som blivit dömda för diverse brott.

Att boka ett band som tar starkt avstånd ifrån ett parti med nazistiskt ursprung är på många sätt en antivåldshandling, enligt min mening.

"SD är inte alls rasistiska, det var förut. Nu vill dom bara minska invandringen", säger vissa, jag hör det hela tiden. Det är svårt att bevisa att SD är rasistiska 2014, mycket på grund av att de lyckats få en slipad ledare i Jimmie Åkesson, som ser till att aldrig säga något som kan peka ut honom som rasist. Men, vi har fått flera bevis i modern tid på att SD-politiker både uttryckt sig rasistiskt och utfört rasistiska handlingar.

Sverigedemokraternas rasism är som bajs i mat. Det spelar ingen roll om den är stor eller liten, jag vill ha helt bajsfri mat.

Den energi som läggs på moralpaniken över Kartellens texter borde i stället användas till att motverka det våld och den rasism som faktiskt existerar ute i verkliga samhället. Som Peace & Love gör, eller, åtminstone gör så länge sponsorerna gillar det.

Höjt!