Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD Borlänge spred falska uppgifter om fusk med valsedlar – Valmyndigheten: "Det är felaktigt"

I ett inlägg på Sverigedemokraterna i Borlänges Facebooksida påstods att svenskar i Spanien hade fått röstkort och valsedlar för de olika partierna skickade till sig – alla utom SD:s. Problemet: Uppgifterna stämmer inte.

"Valfusket har redan börjat. Pratade precis med min bror som har hus i Torrevieja Spanien. Svenskar som är skrivna där men är svenska medborgare har fått sina valkuvert med röstkort och valsedlar. Alla partis valsedlar var med utom SD:s.”

Så stod att läsa i ett inlägg som publicerades på Facebook under onsdagen – ett inlägg som snabbt fick stor spridning.

Bland annat delades texten på Sverigedemokraterna i Borlänges sida tillsammans med uppmaningen "DELA DETTA" – en uppmaning som folk uppenbarligen följde. På bara några timmar hade inlägget nämligen närmare 800 delningar.

Men det fanns ett problem: Informationen stämmer inte – något som Metros viralgranskaren var snabba att rapportera om.

– Det är felaktigt. I brevröstningsmaterialet som vi har skickat ut finns det information om hur du brevröstar, tre valkuvert samt tre blanka valsedlar: en för val till riksdagen, en för val till landstingsfullmäktige och en för val till kommunfullmäktige, säger Katarina Jouper, handläggare på Valmyndigheten, till Viralgranskaren.

Senare på onsdagen raderade SD i Borlänge sitt inlägg. På torsdagen publicerade de dessutom ett nytt inlägg med information om att informationen varit felaktig samt information från Valmyndigheten angående hur röstning från utlandet går till.

Det inlägget hade dock, vid 17-tiden på torsdagen, ynka fyra delningar jämfört med det tidigare inläggets 800.

Kjell Forslund, ordförande för Sverigedemokraterna i Borlänge, kommenterar följande till Viralgranskaren via SD:s pressavdelning det borttagna inlägget:

”Vi tog ner inlägget från vår sida då det visade sig vara grundat på ett missförstånd. Valmyndigheten skickar ut blanka valsedlar, och det finns ingen anledning att tro annat. Vi har lagt upp ett nytt inlägg med den korrekta informationen”.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här