Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"SD kommer att segra!"

Väljarnas partisympatier

I Sverige talas det i politiken nu om dimensionen stad och land. Men det är endast en grov uppdelning som även döljer många andra faktorer, särskilt de så kallat socioekonomiska, alltså sociala och ekonomiska.

Naturligtvis är det fjolårets stora politiska händelser, brexit och Donald Trumps valseger, som spökar. I dem var det ju periferin, utkanten, som avgjorde valet: landsbygden, småstäder, de delar av landet som ligger långt från huvudstaden och de större städer där den ekonomiska och befolkningsmässiga tillväxten främst sker.

Om man i Sverige jämför Sverigedemokraterna med Trump och hans väljare, samt med de som röstade för det brittiska EU-utträdet brexit, dyker fågan upp om det är periferin som kommer att avgöra valet också i Sverige?

Vad som är periferi kan diskuteras. Från Stockholms horisont är det kanske allt som är utanför "tullarna". Men varje län har sin periferi. Och varje kommun, även residensstäder, har sin periferi, utkant.

I riksdagsvalet 2014 fick SD med 12,9 procent dubbelt så högt väljarstöd som Ny Demokrati fick i valet 1991. Dalarna var ett län där SD hade över rikssnittet i väljarstöd: 16,8 procent.

SD fick högre stöd än länssnittet i 12 av Dalarnas 15 kommuner. De tre där stödet var lägre var Falun, Leksand och Vansbro. SD fick högt stöd i främst Älvdalen, Orsa, Ludvika och Avesta. Det är en kombination av att, från residensstaden Faluns horisont, ligga i utkanten av länet (Älvdalen, Orsa) och att vara industriorter (Ludvika, Avesta).

Samma mönster finns i andra län. Jag såg på Jämtland, med åtta kommer. SD-stödet var lägst i "centrum", residensstaden Östersund och den närliggande kommunen Krokom. Och SD-stödet var högst i länets "kanter": Strömsund i norr, Härjedalen i söder och Ragunda samt Bräcke i öster. Undantaget var Åre i väster, där SD-stödet var ungefär som i Östersund.

Men ser man på varje kommun är SD-stödet nästan alltid högre i dess yttre, perifera delar. I Ludvika kommun, där SD fick nästan 20 procent, är stödet lägre i tätortens valkretsar och högre, runt 25 procent, i exempelvis valkretsarna runt Grängesberg, där statsminister Löfven höll tal nyligen.

Sommaren 2015 vikarierade jag på Piteå-Tidningens ledarsida. När jag gick igenom Piteå kommuns valresultat till riksdagen 2014 fann jag att SD-stödet var högre i dess yttre områden, de som låg inåt landet, och lägre i de centrala delarna, nära kusten.

Liknande mönster finns i Luleå, Borlänge och Falun: högt SD-stöd i många yttre områden och lägre i stadens centrala delar. Och i exempelvis Hedemora kommun har SD ett högre stöd i Långshyttan och Vikmanshyttan än i centrala Hedemora.

Den struktur på väljarstödet som sågs i USA för Donald Trump och i brexitomröstningen finns redan i Sverige med SD. Ofta (men inte alltid) är det lättare för ett parti att öka där det redan är starkt. Så bäst förutsättningar finns för SD att öka där partiet redan har ett högre stöd än sitt genomsnittliga.

Grunden är alltså lagd för SD att, om partiet som opinionsmätningarna nu visar, ökar i kommande val att öka främst där partiet redan har sitt starkaste stöd. Och det är de avlägsna, perifera, delarna av Sverige, varje län och varje kommun.

Kanske beror det på att många väljare där känner sig förbisedda, att den offentliga välfärden och servicen har dragits ned och försämrats för dem.

Och så röstar de väljarna på det parti, SD, som tydligast uttrycker ett missnöje med det. "SD kommer att segra!", säger dessa trosvissa väljare, varav många finns i det man kan kalla landets utkanter.

Och även om jag tycker det är fel sätt att se och att jämföra, så jämför många av de väljarna antagligen med den flyktingmottagning som har varit och den integration av flyktingar som nu sker i det svenska samhället och kostnaderna för det.

Och så röstar de väljarna på det parti, SD, som tydligast uttrycker ett missnöje med det. "SD kommer att segra!", säger dessa trosvissa väljare, varav många finns i det man kan kalla landets utkanter.

Där har de andra partierna, kanske främst Socialdemokraterna, en stor utmaning att visa att man bryr sig om att välfärden och servicen är bra även för dessa väljare. Det är i ljuset av det inte underligt att Löfven höll tal i Grängesberg.