Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politikern - "Jag drömde det i natt"

Ann-Katrin Löfwenhamn är SD-politiker i Borlänge och sitter som förtroendevald i Unionens regionstyrelse. I samband med en artikel i Dala-Demokraten där somalier studerar körkortsteori, en lektions som är gratis, hävdar hon att skattebetalarna står för notan.

I skrivande stund har artikeln om somalierna i Borlänge som studerade körkortsteori delats från Dala-Demokratens hemsida över 6000 gånger. I många fall har artikeln delats på främlingsfientliga sidor. Två av de som uttalat sig är SD-politikerna Roger Karlsson och Ann-Katrin Löfwenhamn. Roger Karlsson säger att kursdeltagarna är snyltare. ABF har även förtydligat att de inte betalar några körkort åt någon.

Henrik Johansson, frilansjournalist och skapare av sajten "Inte rasist men", konfronterade Ann-Katrin Löfwenhamn angående hennes spekulationer om ABF:s kursverksamhet. Löfwenhamn sitter även som förtroendevald i Unionens regionstyrelse.

I en inspelad intervju ställer Johansson frågor om kommentaren Löfwenhamn skrivit i samband med att hon publicerade Dala-Demokratens artikel på Facebook. I samband med delningen skriver Löfwenhamn "Jaha, & våra svenska ungdomar då?? Visst ja, dom får betala själva".

När Henrik Johansson på Inte rasist men pratar med Löfwenhamn står hon på sig. Hon menar att skattebetalare har betalat kursen.

Följande text är hämtat från intervjun av Henrik Johansson med SD-politikern Ann-Katrin Löfwenhamn.

Du skriver som om att dessa somaliska kvinnor fått körkortet betalt?

– Ja, de har väl gått en ABF-kurs och det är väl något man inte betalar för tror jag

Tror?

– Jag tror inte det, det är väl integrationsprojekt

Det är väl en studiecirkel?

– Ja

Men det är ju inte det du skriver, du skriver ju som att ”svenska” ungdomar får betala för detta och att dessa kvinnor slipper betala. Vad är det man sluppit betala? Man har ju gått en studiecirkel?

– Det är ju ett integrationsprojekt den här studiecirkeln, man ska försöka få dessa kvinnor i arbete

Och det har du problem med?

– Nej nej! Jag tycker bara inte att man ska göra skillnad på folk och folk, man ska inte ställa grupper mot varandra. Jag hade inte haft något problem om hälften varit svenskar och hälften somalier.

Men det går väl jättemånga människor med svensk bakgrund på studiecirklar?

– Som får körkort?

Det är ingen som får ett körkort. De har startat en studiecirkel för att plugga teori. Och den här studiecirkeln har inte kostat några pengar, men du skriver som om att detta kostat en massa pengar. Läser man dina kommentarer så hetsas folk att tro att detta kostar en massa pengar. Istället för att säger ifrån så gillar du deras kommentarer.

– Men hur tänkte du nu? Börjar du bli aggressiv?

Absolut inte, jag frågar bara dig om hur du tänker?

– Jag tycker som jag tycker, du får tycka som du tycker. Jag tycker inte att det är okej att skriva sådana artiklar där man ställer folk mot folk. Det är inte konstigt att det ser ut som det gör i samhället idag.

Men vem har ställt folk mot folk?

– Ja men det gör man när man skriver en sån här artikel!

Men det är ju inga skattepengar som går till deras körkortsteori.

– Jaha, men var kommer pengarna ifrån??

Men cirkelledaren har ju i princip ställt upp gratis och det är fritt för alla att göra. Vill du ha en studiecirkel för ”svenska” ungdomar så får du anordna en sådan, det är bara att du ställer dig som kursledare en gång i veckan.

– Jaha, okej, men då har jag missuppfattat det här.

Vad har du missuppfattat? Det står ingenstans i artikeln att dessa fått gratis körkort?

– Alltså eftersom, asså det stod att 23 fått körkort.

Det står ingenting om att dessa fått ett gratis körkort.

– Men det vet ju vi som är lite vakna.

Men du som fackföreningsmänniska borde ju veta om hur lätt det är att anordna en studiecirkel och att det inte behöver kosta en krona?

– Ja, men sen är det ju såhär att dessa människor inte är gratis.

Men en studiecirkel kan du göra på kvällen, vad vet du om det?

– Jag vet i alla fall att det inte är gratis.

Det är ganska uppenbart att du inte vet det med tanke på att du nyss suttit och sagt att de fått körkortet betalt trots att de inte fått det. Du har ju inte haft koll på läget eller hur?

– Deras föräldrar har ju inte gjort som jag fått göra med mina barn, betala 30 000 för att barnen ska ta ett körkort.

Hur vet du det?

– Det vet jag.

Hur vet du det?

– Jag drömde det i natt!

En annan fråga, du var ju med i Kollega här för ett tag sedan och det avslöjades att du gillat en massa nazistiska sidor. Jag ser att du inte slutat gillat dessa nazistiska sidor?

– Jag vet inte vad som är nazistiskt och inte.

Om jag hade blivit uppringd av en tidning och får klar för mig att flera sidor som jag gillar driva av nazistiska svenska motståndsrörelsen, då hade jag fort som fan tagit bort dessa, men det har inte du. Tyckte du att dessa sidor var så intressanta att du valde att ha dem kvar?

– Jag har inte ens varit in och tittat på dessa. Enligt vissa människor är ju jag rasist och vad är rasism? Jag blir kallad det för att jag är med i SD.

Tror du inte att folk kallar dig för rasist för att du skriver lögner om somalierna i Borlänge till exempel?

– Men då är ju nästan alla rasister.