Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se Nina Bondesons glimtar

Om Konstens Nödvändighet
Galleri Se Konst
Slaggatan 20 Falun 26/1-16/2

Med öppen handflata levererar konstnären Nina Bondeson, 60 år, Mölndal, den ena hårda smashen efter den andra utefter Se:s väggar. Mottagarna (läs: makthavare och politiker) får svårt att ducka. Budskapen är tydliga: konsten behövs. Och det är vad utställningen handlar om: konst, makt och politik.


–För mig är konsten som blod, menar Nina Bondeson. Blodet gör mig inte automatiskt till en bättre människa. Inte mer humanistisk eller demokratisk. Men så länge det pulserar rött och hett finns det hopp att både kunna förbättra och begråta. Och utan blodet faller jag död ner.

Och det här serverar konstnären på sitt alldeles eget och aningen busiga - med glimten i ögat - sätt. Hon väjer ej i språket och formuleringarna: montage med hopklippta bilder - när så krävs. Eller texter direkt på galleriväggarna - där så krävs. Signalerna är tydliga.
– Meningen är att uppmärksamma och sätta fingret direkt på kontaktbristerna mellan konstens utövare och beslutsfattarna, säger Nina Bondeson.

Det gäller att inte förlora synen - bli blind - och att ta allt för självklarheter. Som det nu är har vi ett slentrianmässigt förhållande till vår demokrati - inte minst inom konsten. Jag är orolig inför morgondagen med detaljstyre - för då förloras möjligheten att ha konsten som ett oberoende instrument i vårt samhälle.

Staffan Björklund