Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp vad och till vem du säljer

Folk i norra och västra Dalarna har guld för minst 175 miljoner kronor i sina byrålådor. Och guldpriset är fortfarande mycket bra. Men se upp vad och till vem du säljer.

Det senaste året har guldpriset rasat med 30 procent. Men det från rekordnivåer år 2012. I dagarna låg priset på metallbörsen i London på dryga 1200 dollar per troy ounce (31,10 gram), vilket ger ett pris på 275 kronor per gram i svenska kronor.
Det kan jämföras med drygt 1900 dollar per troy ounce när det låg som allra högst ifjol.
Många saker påverkar guldpriset. Extra pristoppar tyder dock alltid på extrem oro i världsekonomin eller för världsfreden.

Guldpriset i ett längre perspektiv – här kan vi faktiskt tala om tusentals år – så är guld det mest värdebeständiga som finns.
År 2000 låg priset till exempel på 75 kronor per gram - en mycket bra värdeutveckling faktiskt på de senaste 13 åren.
Och folk har mycket guld i byrålådorna varav en hel del aldrig används.
Guldhandelsföretaget GuldAdam har låtit undersöka hur mycket guld som finns i byrålådorna på olika håll i landet: För Malung-Sälen kom man fram till 40 miljoner kronor, Älvdalen 28 miljoner, Orsa 27 miljoner och Mora 80 miljoner kronor.

Det kan vara vettigt att då och då fundera över att sälja av lite sånt som aldrig används. Men tänk efter först:
En del släktsmycken kanske andra släktingar är intresserade av. Guldsmycket kan vara gjort av någon mycket känd formgivare/designer eller ha ägts av någon kändis. I så fall kan priset på andrahandsmarknaden vara högre än guldpriset. Leta reda på något liknande på någon auktionssajt och kolla vad det går för eller kontakta antikhandlare med kunskap på smyckesområdet.

Även med mynt gäller det att se upp. Vissa har samlarvärde. Kolla auktionssiter och mynthandlare.
Sedan är det viktigt att ­veta vem man säljer till. Det finns flera mycket seriösa handlare på internet, varav fler åker runt och besöker olika platser i landet.
Ingen tillgång till dator med uppkoppling?
Be barnbarnet eller gå till bibblan.

Men också lokala guldsmeder köper guld. En av dem är Thorbjörn Roos i Mora.
– Ja, vi samarbetar med ett mycket seriöst guldhandelsföretag i Stockholm. Vi gör upp affären här i Mora och skickar sedan iväg det till vår partner, som ligger en månad på det för säkerhets skull. Betalningen sker till säljarens bankonto, säger Thorbjörn Roos.
Det man absolut inte ska göra är att göra kontantaffärer direkt – det är alltid lite skumt.

Rosa Golzio/DT