Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sebastien Ogier lycklig segrare i Svenska rallyt

värmland/dalarna
Sebastien Ogier höll undan och vann årets Rally Sweden. Fransmannen blev därmed den andra icke nordbon som vann rallyt.
– En stor överraskning att vi kunde vinna redan nu, sade en överlycklig Ogier.

Ogier hade ett betryggande avstånd när avslutningsdagen inleddes. Närmast jagande var landsmannen Sebastien Loeb, som på de första sträckorna plockade in några sekunder. Men när Loeb laddade för hårt på näst sista sträckan och körde in i en snövall tappade han alla möjligheter att själv kunna påverka utgången.
Loebs hopp stod till att Ogier skulle göra bort sig på sista sträckan men så blev det inte.
Ogier hade läget under kontroll och slog till med en sträckseger som avrundning.
I VM-seriens första deltävling i Monte Carlo för tre veckor sedan var Ogier tvåa, ett resultat som överraskade många med tanke på att det var Volkswagens comeback i VM.

Och redan i andra VM-deltävlingen blev det alltså seger för Ogier.
– En perfekt helg. Vi är så stolta över den här segern efter ett års tester. Teamet har gjort ett stort jobb och jag fick en perfekt bil, sade han.
Och att vara den andra icke-nordbon som vann Sveriges VM-rally var en extra fjäder i hatten.
– Den andra är Sebastien Loeb, den bästa rallyföraren någonsin, sade han.
För Sebastien Loeb blev det ”bara” en seger i Sverige, nämligen 2004. 2013 blev Citroën-förarens sista start i det svenska VM-rallyt. Loebs analys var att hans rally förstördes redan på torsdagens kval.
– Vi gjorde inget bra kval vilket gjorde att vi fick en dålig startposition i fredags och sedan dess har det varit fajt men gapet var för stort.

Loeb gjorde vad han kunde under söndagen men det räckte inte och han var imponerad av sin kron-prins framfart.
– Ogier visade att han kan köra ett perfekt rally, det är bara att gratulera honom.
Trea blev norrmannen Mads Östberg, som i mångas ögon var en av förhandsfavoriterna till segern. Men en del tekniskt strul på fredagen gjorde att segerchansen försvann.
– Det har gått upp och ner men det var skönt att vinna fajten om tredjeplatsen mot Jari-Matti (Latvala), sade Östberg.

Fjolårssegraren Latvala hoppades på minst en pallplats och var besviken efteråt. Han har inte riktigt hittat rätt körstil i sin nya Volkswagen Polo.
– Körningen har inte varit den bästa men poängen var viktiga och det ger en del självförtroende till Mexico, sade han.

Lars Ingvar Eriksson


Rally, VM, deltävl 2 av 13 slutställning (22 ss): 1) Sebastien Ogier, Frankrike, Volkswagen, 3.11.41,9, 2) Sebastien Loeb, Frankrike, Citroen, +41,8, 3) Mads Östberg, Norge, Ford, +1.24,5, 4) Jari-Matti Latvala, Finland, Volkswagen, +1.30,6, 5) Thierry Neuville, Belgien, Ford, +5.06,4, 6) Juho Hanninen, Finland, Ford, +5.43,1, 7) Martin Prokop, Tjeckien, Ford, +11.25,4, 8) Henning Solberg, Norge, Ford, +11.42,7, 9) Jevgenij Novikov, Ryssland, Ford, +13.04,7, 10) Al-Rajhi Al Yazeed, Saudiarabien, Ford, +16.27,0... 22) Hasse Gustafsson, Sverige, Ford, +43.16,2.
Ställning: 1) Ogier 46 p, 2) Loeb 43, 3) Östberg 24, 4) Sordo 15, 5) Latvala 14.