Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Secondhand-butik har funnits ett år nu

Det har gått ett år sedan Nöjeshuset i Avesta förvandlades till Pen’s Secondhand.
– Det har varit mer folk än vanligt, säger Sören Gabrielsson som är en av ägarna.

Ett helt år har gått sedan starten och i veckan har butiken firat jubileet med bland annat en rejäl rea på alla saker.
– Det har varit en hel del folk här, berättar Sören Gabrielsson.

Det var för fem år sedan som han och sambon Pen träffades i Thailand på en semsterresa. Sedan dess har paret hängt ihop och äger i dag Pen’s Secondhand i centrala Avesta. Inne i butiken finns det nästintill allt – från klädesplagg som hänger på väggarna till skärmaskiner i hyllorna och muttrar däremellan.
En del av sakerna är Sörens egna.
– Sen jag lade ner Nöjeshuset så fick jag över en hel del grejer som jag försökt få sålt.

Men det var inte bara grejer kvar. Lokalen, på 750 kvadratmeter, stod också tom. Och det var då som Sören och Pen kom på att försöka fylla den med secondhand.
Idéen med huset går ut på att alla som vill får hyra bord i lokalen. På borden ligger deras saker, märkta med både pris och bordsnummer. Och till en början var det en riktig succé, menar Sören.

– Jag började snickra ihop 20 bord – sen fick jag snickra ihop 14 till.
– Första veckan var borden fullbokade här, förklarar han.
Sören menar att det inte fanns ett liknande hus tidigare i Avesta, där man som kund kunde lämna in sakerna och sedan få dem sålda.
Framför allt tycks kunderna vara intresserade av LP-skivor, bruksgrejer och prydnadssaker.
– Det är sånt som säljer stadigt. LP-skivorna har fått ett riktigt uppsving men ingen köper däremot cd-skivorna, säger Sören.

Totalt finns det 34 bord att hyra för nuvarande men allt är enligt överenskommelse, menar Sören. Även öppettiderna är det – vilket har fungerat perfekt då paret bor tillsammans med Pens barn i butikens övervåning.
Men butiken har inneburit både toppar och dalar. I sommar har det inte bara varit fint väder, utan även hög tid för andra att dra fram sina loppisbord. Men Sören och Pen hoppas i stället på en bra försäljning under vintern.
Och från och med nästa vecka kommer butiken enbart ha öppet på lördagarna. Dels hoppas man på ett större intresse, men det är också ett beslut som grundar sig på en sak – tidsbrist.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se