Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Segt och tråkigt i huvudet på en biologilärare

Det är segt och egentligen ganska tråkigt. Som en malande monolog. Vi möter eller kanske rättare sagt är inne i en lärares huvud och får hennes syn på skolan, eleverna och samhället. Inge Lohmark är biologilärare på den tyska landsbygden, i en skola som ska läggas ned. Även här har utflyttningen satt sina spår. Det är så i Vorpommern, på den gamla östsidan.

Annons
Recension
Giraffens hals – En bildningsroman
av Judith Schalansky
Översättning: Linda Östergaard
Utgiven av Pequod Press

Hon har varit lärare i över 30 år. Hon har sett elever komma och gå och har inga större förhoppningar om att det ska bli något av dem, det gäller i alla fall de flesta. Ett och annat ljus har hon skådat.

Inge Lohmark ser allt strikt darwinistiskt, det är naturens lagar som gäller. De svagaste ska slås ut, de starkaste ska vinna. Det är konkurrens som gäller, man måste hävda sig annars slås man ut, ska man slås ut.
Biologiläraren har sitt sätt att arbeta och vill inte veta av nymodigheter. Det ska vara katederundervisning och hon beklagar att ordningsbetygen försvunnit. Hon gör beskrivningar av sina elever, beskriver hur hon ser dem strikt ur biologins synvinkel och hon föraktar sina elever. Inge Lohmark är en gammaldags lärare, cynisk och utan empati.

Boken är en monoton monolog. Inge Lohmark mal fram sina tankar och uppfattningar. Detta bryts endast av att hon lite motvilligt förälskar sig i eleven Erika. Hon vet att det är förbjudet, tabu. Det bryter hennes strikta mönster.
Det är under tre dagar vi får följa med Inge Lohmark och det blir tre långa dagar trots att boken ändå bara är på 220 sidor. En del av det som skildras kunde faktiskt också vara Sverige. Har man något följt skoldebatten under åren så finner man en del likheter när det gäller skolans utveckling så kanske kan Giraffens hals vara något för svenska lärare som vill tillbaka till den ordning som en gång fanns. Annars så vet jag inte vilka som ska kunna tilltalas av denna tunga och dystra sinnesstämning som genomsyrar boken och gör den enbart tröttsam att läsa.

Lennart Götesson