Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sekulärt och sakligt om islam

Kunskap är nästan alltid nyttig. Och i Sverige 2013 finns det gott om skäl att lära sig mer om islam.

Recension99 frågor om IslamRedaktör Jan HjärpeUtgiven av Leopard förlag

Oavsett om du vill kunna bemöta högerpopulistisk propaganda, om du bara vill lära dig mer om den världsreligion som i dag är Sveriges näst största eller om du – vilket också är en fullt legitim anledning – vill ha mer på fötterna när du ägnar sig åt religionskritik så är 99 frågor om islam en tacksam utgångspunkt.
Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet, har tillsammans med kollegorna från institutionen i bokform sammanställt svaren på de vanligaste frågor de får om islam.
Frågorna varierar mellan det stora och det lilla. Många är okontroversiella, rena faktafrågor om religionens bakgrund och praktiker. Andra är mer laddade, som ”tillåter islam självmordsattentat”, ”får män ha flera fruar” och ”måste kvinnan bära slöja”.

Påfallande ofta blir svaret: det beror på vem som får frågan.
Detta är givetvis styrkan i bokens sekulära perspektiv. Det ger inte normativa svar utan guidar initierat mellan källor och urkunder och skisserar stridslinjerna i historiska och samtida tolkningar av islam. På köpet får läsare intresserade av kuriosa en hel del bonuskunskap. Som exempelvis att de indoeuropeiska språken deriverat termen ”alkohol” från arabiskans al-kohl, som betecknade mascara tillverkad av antimon.
99 frågor om islam har en tilltalande folkbildande ansats och de skriftlärda från Lund är tveklöst oerhört kunniga, men faktum är att de inte alltid skriver så bra.

Förlaget borde ha säkerställt att textens informationsinnehåll kom till sin fulla rätt genom en mer genomarbetad och lättillgänglig form.

Ivar Andersen