Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Senaste 31 augusti ska de ha gjort sig av med djuren


Tre personer på en gård i Avesta har av länsstyrelsen förbjudits att ha hand om djur. Senast 31 augusti ska de tre personerna ha gjort sig av med sina djur annars kommer Länsstyrelsen att besluta om omhändertagande av djuren.

Länsstyrelsen skriver i ett beslut att tre personer som bor på på en gård i Avestatrakten har en omfattande djurskyddshistoria bakom sig. I maj 2000 beslutade länsstyrelsen i Södermanlands län om att förbjuda de tre att ha hand om djur. I september 2002 dömde Nyköpings tingsrätt en av personerna för djurplågeri.
I juni 2010 började de tre hålla värphöns på en gård i Avestatrakten. Länsstyrelsen i Dalarna genomförde 1 oktober 2010 en oanmäld kontroll på gården och kunde då konstatera att det fanns allvarliga brister i djurhållningen.
Från en trasig vattenledning i hönsstallet sprutade det vatten vilket medförde att ytorna på ena sidan av hönsens förvaringsställe var mycket smutsigt. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att det var en mycket ohygienisk och ohälsosam miljö för hönsen att vistas i. Vidare så uppmärksammades ett flertal mycket allvarliga brister i hållningen av får. Tre av sju kontrollerade får var mycket magra, de fyra övriga var magra. Fåren hade varken foder eller vatten.
De var i stort behov av klippning då detta inte gjorts på över ett år.
Länsstyrelse gjorde en uppföljande kontroll 11 oktober. Då bedömdes hullet på samtliga får, 34 tackor och 26 lamm samt en bagge. Ett lamm var det som hade normalt hull. Övriga djur var under normalt hull eller mycket under normalt hull. Länsstyrelsen beslutade 18 oktober om omhändertagande av samtliga får samt en getabock. Motiveringen var att det var utsiktslöst att felet skulle bli avhjälpt.
Beslutet om djurförbud överklagades av trion och en syn gjordes i början av december. Förvaltningsrätten avslog trions överklagade av förbjudet att hålla djur. Beslutet har överklagats till Kammarrätten vilka ännu inte kommit med något beslut.
Under hösten 2010 och våren 2011 gjorde ytterligare kontroller på gården. Brister som uppmärksammades av att en katt hade öronskabb, hårlös fläckar på hästar och nötkreatur och hästarnas hovar var behov av verkning.
Länsstyrelsen skriver nu i sitt beslut att ge de tre personer förbud att hålla djur att de gjort bedömningen att de tre personerna själva kan klara av att göra sig av med djuren. Om de inte gjort sig av med djuren senast 31 augusti kommer länsstyrelsen att fatta beslut om att omhänderta djuren.
Djurförbudet gäller tills vidare, det vill säga tills någon myndighet upphäver det.
De tre får inte utfodra eller vattna djur, rasta djur, vårda eller sköta djur, arbeta med eller träna djur, transportera djur, äga djur, ha faktiskt inflytande över hanteringen av djur.
Länsstyrelsen beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten i Falun.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se