Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex år sedan Egon Jonsson röt till i DD och krävde tomter


Det har snart gått 6 år sedan dåvarande ordförande i Grangärde Intresseförening Egon Jonsson tog med DD upp i Grangärde kyrktorn, blickande ut över Grangärdebygden och reste kravet på kommunen skulle ta fram byggklara småhustomter. Imorgon onsdag klockan 18.30 håller kommunen samrådsmöte för allmänheten i Grangärde bystuga för att berätta om 20-22 tomter vid Bysjön, med möjlig byggstart 2012.

- Givetvis jättebra, men det har tagit en förfärligt lång tid. Jag ska själv gå på samrådsmötet och lyssna, säger förre Brunnsviksrektorn Egon Jonsson som bor i Bredberget i Grangärde.
- Tänk om det kan bli inflyttning till Grangärde av 10-15 nya familjer. Det skulle göra skillnad för bensinstation, livsmedelsbutik och skola. Nu gäller det att planeringen för både Bysjöstrand och Rönnäsudden fullföljs, så är jag rätt så nöjd.

Tomtprojektet på Rönnäset, två kilometer öster om kyrkan, har redan haft sitt samråd. Där handlar det om tillskapande av detaljplan som medger byggnation, på privat mark intill sjön Björken, av 5-6 tomter.
Imorgon kväll 11 maj sker samråd för förslag till detaljplan för Bysjöstrand - det nya kommunala småhusområdet med 20-22 tomter i fårhagen vid södra infarten mot Grangärde. Två kilometer söder om kyrkan, lite söder om bildemonteringen fast på sjösidan av länsväg 247. Tomterna ritade utefter en 400 meter lång villagata. Vid stranden skissas på båtbrygga. En kö av spekulanter till tomterna håller på att bildas. Tomtpriserna kommer upp i sexsiffrigt belopp.
- Avståndet mellan länsväg och strandlinje varierar mellan 130 till 270 meter, säger planingenjör Torkel Berg på kommunen.

Invändning/diskussion om Bysjöstrand har redan förekommit från Länsstyrelsen om avstånden. Dels för att tomterna hamnar 40 till 120 meter från Bysjön, vilket kräver särskilt strandskyddsbeslut, men framförallt avståndet från tomter till länsvägen där det går farligt gods. Synpunkter under samrådstiden avgör om planen för Bysjöstrand kan ställas ut i augusti-september och fastställas i höst.
- Det är inget vi planerat men det kan bli så att det kan börja säljas tomter både på Rönnäsudden och Bysjöstrand 2012, säger planeringschef Jan-Erik Eriksson.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se