Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex åtalade för mutbrott och bestickning

Annons
Utöver Helen Lott är det fyra män från Falun i åldrarna 35–63 år och en man från Siljansnäs som är född i slutet av 40-talet.
Första åtalet gäller från 2009 där en bestickning om biljetter till Melodifestivalen, resa till Leksand, mat och alkoholhaltiga drycker skett till ett värde om minst 6 000 kronor.

Bevisning finns bland annat i mail-kontakt den 3 februari 2009 mellan Helen Lott och två av männen. Det finns också som bevis en faktura från Lennes Buss avseende bussresa till och från festivalbesöket som Peab betalat. En faktura finns också från 24 februari 2009 från LIF Konferens och Försäljnings AB. Peab har också vid Melodifestivalbesöket inköpt och bjudit på alkohol.
Andra åtalet gäller besök till en ishockeymatch med tillhörande julbord och alkoholhaltiga drycker till ett sammanlagt värde av 10 000 kronor. Det finns också bevisning i detta åtal genom mailkontakt den 19 november 2009.

Tredje åtalet gäller 10 februari 2010 och handlar om mutor från Peab till tjänstemän i Falu kommun, det handlar om mat och alkoholhaltiga drycker till ett värde av 4 800 kronor.
Fjärde åtalet gäller "belöningar" från Peab i form av alkohol den 19 mars 2010. Skriftlig bevisning finns i form av representationsräkning till Peab med bifogad deltagarförteckning och kvitto från Systembolaget.
Femte åtalet är från tiden 17 november 2010 som också handlar om mat och alkoholhaltiga drycker, där Peab bjudit mannen i Siljansnäs till ett sammanlagt värde av 2 000 kronor. Där finns kvitton från flera restauranger i Stockholm som bevis.

Sjätte åtalet gäller också mannen från Siljansnäs som ska ha bjudits av Peab på transport, mat, alkoholhaltiga drycker och tillträde till ishockeymatch för ett sammanlagt värde av 11 650 kronor. Det skedde 16–30 november 2010. Där finns också liknande bevisning som i de övriga åtalen.
Sjunde åtalet gäller också mat och alkoholhaltiga drycker som Peab bjudit på till de åtalade tjänstemännen till ett sammanlagt värde av 6 000 kronor. Det skedde 15–22 juni 2011.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se