Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex företag vill bygga bostäder i Söderbärke

Efter närmare tre års funderande verkar Bärkehus vara inriktat på att nästa år bygga lägenheter för äldre i Söderbärke.
Enligt Bärkehus ordförande kan det bli inflyttning till julen 2014.

Annons

– Förhoppningsvis går vi ut med upphandlingen under första kvartalet 2014. Byggstart kan det bli under våren eller sommaren och det kan nog gå ganska fort att bygga husen. Jag gissar att det kan ta tre, fyra månader, säger Ingemar Hellström (S).

Redan i samband med ett öppet möte som pensionärsföreningen PRO arrangerade den 23 februari 2011, talade Hellström om möjligheten att bygga nya äldrebostäder i Söderbärke.
– Om vi har ekonomi och allt går som det ska kan det bli byggstart nästa år (2012), sade Hellström på mötet.
Men Bärkehus valde att prioritera en andra etapp i kvarteret Solrosen i Smedjebacken med byggande av fyra hus med sammanlagt 24 lägenheter. Byggnationer som enligt Hellström kostade sammanlagt 32 miljoner kronor.

Nu förefaller det dock som att Söderbärke står på tur och Hellström uppger att tanken är att bygga fyra parhus och således totalt åtta lägenheter. Troligen blir det fråga om lägenheter på två respektive tre rum och kök på 70 – 90 kvadratmeter. Frågan om det kan bli fler byggetapper efter 2014, lämnar Bärkehus ordförande tills vidare obesvarad.
– Vi skickade ut en förfrågan till 15 husbyggare och frågade vilka produkter de kan erbjuda. Sex av dem har svarat och de företagen kommer vi att bjuda in under oktober då de får presentera vad de har att erbjuda.

En arbetsgrupp kommer att bildas och i denna grupp kommer Ingemar Hellström att ingå liksom Bärkehus vd Cia Ferner Kny, en projektledare för bygget samt två representanter för PRO-föreningen i Söderbärke.
Sedan tidigare finns en detaljplan för området mellan äldreboendet Hedgården och förskolan Brustorpet som nu kan komma till användning. Det faktum att det inte krävs en ny plan bidrar till Hellströms optimism om att det kan bli inflyttning redan om 15 månader.
Men för att det ska bli en byggnation är det förstås ett villkor att inkomna bygganbud håller sig inom en som Bärkehus tycker rimlig nivå.

Av taktiska skäl vill Hellström i dag inte säga något om vilka byggkostnader Bärkehus kalkylerar med Vid PRO-mötet 2011 uppgav han dock att kostnaden kunde beräknas till cirka en miljon kronor per hus.
Ingemar Hellström tror att det inte blir några svårigheter att få lägenheterna uthyrda.
– I dag finns det inte en enda ledig lägenhet i Söderbärke. Jag tror att det hos många finns ett stort intresse för att flytta till ett bra boende på äldre dar där man slipper tänka på snöskottning och gräsklippning.

Torbjörn Granling/DT