Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sifo-godis till Löfven


Väljarstödet för Löfvens parti var 35 procent i mars, mot 31,3 procent i februari. De som fått påskris av väljarna, enligt Sifo, var tydligen den regerande alliansens partier. Statsminister Fredrik Reinfeldts moderater hade minskat till 27,3 procent, från 29 procent i februari. Folkpartiet hade tappat från 6,3 procent förra månaden till 5,6 procent denna månad.

Bara de två allianspartierna skulle klara spärren till riksdagen, enligt Sifo. Både Centerpartiet och Kristdemokraterna får under fyra procent i stöd i mars. Det hade de två partierna även i februari.
Alliansens partier i riksdagen, Moderaterna och Folkpartiet, skulle bli mindre än Socialdemokraterna. Det är något att lägga på minnet när Reinfeldt frågar vad som är Löfvens regeringsalternativ.
Sifos siffror för mars är glädjande för Socialdemokraterna. Samtidigt manar de till eftertanke. Det S-väljarstöd som 2006 var ett lågt, förlorande valresultat, 35 procent, ses nu som ett bra S-resultat om det vore val.

Även om Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnar under riksdagens spärr i mätningar nu skulle de i en valrörelse troligen gynnas av att få uppmärksamhet i utfrågningar av partiledare och paneldebatter och därmed ha goda förutsättningar att få strax över fyra procent vardera.
De fyra allianspartierna får i mars-Sifo 40 procent. Och Sverigedemokraterna får nio procent.
De tre rödgröna partierna får 49,7 procent. Det är mer än alliansen och Sverigedemokraterna tillsammans. Men marginalen är bara sju tiondels procentenhet.

I mandat skulle de tre rödgröna partierna utifrån mars-Sifo få 176 mandat, mot alliansens och Sverigedemokraternas sammanlagt 173 mandat om alliansens hela väljarstöd ger utdelning i mandat om alliansen bildar en valkartell av den typ som Centerpartiet och Kristdemokraterna hade i valet 1985. Då kan partier med stöd lägre än fyra procent få mandat.
En sådan valkartell har inte alliansen. Men de kan ännu hinna bilda en innan valet, eller göra andra saker som gör så att alla röster på allianspartier ger mandat i riksdagen.  
För att med säkerhet vinna valet 2014 måste Löfven få en majoritet för de tre rödgröna partierna. Det har han nu enligt Sifo, men marginalen är liten.

Robert Sundberg