Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siljansfors inspirerar Skansen

Sarah Lagerberg som är projektledare på Skansen i Stockholm, besökte Siljansfors skogsmuseum på torsdagen för att få inspiration till hur miljön kring en eldpallkoja kan byggas upp.

– Jag ansvarar för hur utemiljöerna kring Skansens gårdar ska se ut, förklarade Sarah. Med sig hade hon Tobias Strömdahl som är scenograf och jobbar på park- och trädgårdsavdelningen där han konkret arbetar med att återskapa kulturhistoriska miljöer.

– Han är praktikern, jag är teoretikern, konstaterade Sarah som kan sköta en stor del av sitt jobb på avstånd. Hon bor nämligen i Blyberg, på den gård som var farmoderns barndomshem.
– Då jag skaffade mig en häst flyttade jag upp dit.
Sarah Lagerberg som växte upp i Bonäs, har utbildat sig till naturvårdsbiolog. Hon har också läst en del kulturhistoria. På somrarna gör hon landskapsinventeringar åt Sveriges lantbruksuniversitet. Sådana görs över hela landet, men Sarah har mest varit uppe i fjällen och inventerat.

Under vintern arbetar Sarah åt Skansen och nu närmast handlar det om att förbättra miljön kring Skansens skogsarbetarkoja.
– Vi ska bygga upp en 1920-talsmiljö där, förklarar hon.

Jan Norberg/DT