Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siljansringens metangas är en klimatfara

Den här hösten har temperaturen i Arktis varit 20 grader över det normala för årstiden.
Vi har fortsatt ökande globala koldioxidutsläpp.
Ledande klimatforskare är mycket tydliga med att människornas kolbudget nu är slut.
Situationen är kristallklar.
Det är väldigt bråttom om vi ska ha en chans att hejda klimatförändringen innan den når tipping point.

De fossila bränslena måste stoppas helt om vi ska kunna nå Parisavtalets mål.

Siljansringen, denna vackra plats på vår jord, är utsatt för projektering av AB Igrene.Projektet handlar om att borra efter gas, metangas.”Siljansringen kan ge miljövänlig energi” meddelas det från Igrene.Det är naturligtvis inte sant, det är en vilseledande beskrivning.

Med metanutvinning får vi alltså ett ytterligare tillskott av koldioxid, 20 gånger starkare. I ett läge där nödvändigheten säger att alla fossila bränslen i jorden bör få stanna kvar där, under jord.

Metangas är en fossil gas. Med metanutvinning får vi alltså ett ytterligare tillskott av koldioxid, 20 gånger starkare. I ett läge där nödvändigheten säger att alla fossila bränslen i jorden bör få stanna kvar där, under jord.Alltså – även Siljansringens gas!

LÄS OCKSÅ Ytterligare en privatperson mutar in i Siljansringen

LÄS OCKSÅ Igrene avbröt gastest

LÄS OCKSÅ Striden trappas upp om Siljansringens rikedomar

För att hejda den koldioxid-ökning, som ger allt varmare klimat, finns ett intressant förslag som den snabbt växande klimatrörelsen Citizens Climate Lobby (CCL) driver i USA:

Att införa en stadigt stigande koldioxidavgift på fossila bränslen.Placera hela intäkten från denna avgift i en fond. Töm fonden varje månad och betala ut allt, i lika stora delar till varje vuxen medborgare.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Investera inte dina pengar i fossila bolag"

Förslaget ger människor, företag, stat och kommun tid för omställning. Det leder till samarbete över blockgränserna, det har inte någon höger-vänsterprofil.Förslaget kan accepteras av alla partier – det höjer inte skattetrycket, och medför minskade koldioxidutsläpp.

Ett förslag som är möjligt! Som inger hopp för framtiden och kommande generationer!Ett förslag som kan bidra till att både rädda Siljansringen och förhindra ökade växthusgasutsläpp!

Inger Liljefors, Klimatsvaret – CCL Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel