Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sist att ta emot ensamkommande

På tisdagen ­beslutade kommun­styrelsen att ge i uppdrag till förvaltningen att så fort som möjligt förbereda för att ­Vansbro ska ta emot ­ensamkommande barn.

– Dels är vi sista ­kommunen i Dalarna och dels kommer det en lag från nyår om att vi måste göra det, säger Per-Anders Westhed, kommunalråd.

Samtliga kommuner i Dalarna har sedan tidigare tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot ­ensamkommande barn. På vissa ställen har det varit en väldig debatt innan och ett kraftigt motstånd från de som bor i närheten av där det sker en etablering.

– Visst har det hänt saker, men i nästan samtliga fall har det gått mycket bra och det hela har fungerat, säger Westhed.

– Vi ser ju hur det blev i Nås, där det vara många som protesterade, och hur bra det sedan blev. De som bor i närheten är mycket nöjda med sina nya grannar, poängterar Westhed.

Kommunen kommer att teckna ett avtal med Migrationsverket och då ska det finnas ett klart förslag om var detta boende ska etableras och hur många barn som kan bli aktuellt.

– Vi har för dagen inget konkret förslag om var vi skulle kunna etablera ett boende för kanske upp till 14 till 15 barn, vi har en del spekulationer, men som sagt inget konkret, säger ­Elisabeth Rooth-Eriksson.

En sak som de utgår ifrån är att det ska ligga i själva tätorten, det av flera olika skäl.

– De som har etablerat hem för ensamkommande barn sedan tidigare har gjort ­erfarenheten att det är den bästa lösningen, säger Westhed.

Kommunstyrelsen var enig i sitt beslut, bortsett från Kommunpartiet som vill att det först och främst ska tas ett grundläggande beslut om kommunen ska ta emot ensamkommande barn.

– Vi vill att det beslutet ska tas i första hand, sedan kan vi ta ställning till hur det ska gå till, säger Wahan Harutun, Kommunpartiet.

Kommunen får ersättning för att bygga upp en verksamhet och sedan får den ersättning även per barn som hamnar i Vansbro.

– Ekonomiskt kan det ­påverka kommunen, men det är bland annat det som en utredning ska visa, det handlar bland annat om ­resurser i skolan, säger Elisabeth Rooth-Eriksson.

För dagen är det även oklart när detta kan vara klart att sjösättas i kommunen, men målsättningen är att det skyndsamt ska göras och vara klart innan års­skiftet. De ska även utreda om det kan finnas möjlighet att placera barnen i familjehem.

Sven Thomsen
sven.thomsen@dt.se