Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista böckerna om bygdespel säljs vid Trollbröllopet

I samband med premiären av årets Trollbröllop kommer författaren Per-Ola Björklund att finnas på plats för att sälja de sista böckerna som finns om bygdespelen i Dalarna.
– Det finns ett par kartonger kvar och det kommer inte att tryckas några fler.

Redan som ganska ung kom Per-Ola Björklund i kontakt med de olika bygdespelen i Nås och Äppelbo och intresset höll i sig, även sedan han slutat stå på scenen. Han var redan som ung med och spelade i Trollbröllopet och hade även en roll i Ingmarsspelet i Nås.

Med tiden tog spelandet av musik över och sedan många år bor han i Bjursås.
– För drygt 30 år sedan blev jag uppmanad att skriva en bok om bygdespelen i Dalarna och 1983 trycktes den slutligen i 4 000 exemplar och den följdes sedan upp av Dalanöjen som kom 1999, berättar Per-Ola Björklund.
Från början var Ica-förlaget de som drev på att han skulle ge ut boken om de olika bygdespelen, men när det sedan kom till kritan backade de ur och där stod han med en färdig bok som ingen ville trycka.
– Men så fick jag kontakt med en förläggare på Rabén & Sjögren och de tyckte att boken skulle tryckas och så blev det, berättar Björklund.

Genom åren har de två böckerna sålts vid lite olika tillfällen och nu visar det sig att det finns ett par kartonger kvar av varje och för att göra ett avslut på denna epok kommer nu Björklund att finnas i Äppelbo och sälja dessa böcker.
– Några fler kommer inte att tryckas, de som har dem kan glädjas åt dem och jag kommer eventuellt att lägga krut på en tredje bok i samma linje, men det är i stort sett vad jag kan be-rätta, säger Per-Ola Björklund.

Sven Thomsen/DT