Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista borgaren släcker lyset

LEDARE Det snöar i Reinfeldts Sverige. Så kan man börja en artikel om läget i landet och antyda två saker.
Den ena är att det är ett dystert läge och svenskarna håller på att bli insnöade i sitt land som leds av en ganska likgiltig moderatledare.
Det andra är att man kopplar till en kontroversiell artikel i Aftonbladet i slutet av 70-talet då Thorbjörn Fälldins borgerliga trepartiregering styrde. I artikeln stod att det regnade i Fälldins Sverige.
Läget i Fredrik Reinfeldts Sverige i dag är lika deprimerande som på Fälldins tid.

Arbetslösheten stiger och är hög, nu med 400 000 utan arbete. Särskilt bland de unga är arbetslösheten hög och omfattar var fjärde i åldern 18 till 24 år.
Den ekonomiska tillväxten närmar sig noll. Och exportindustrin är pressad av en stark kronkurs.
I slutet av 70-talet, och början av 80-talet, löstes det problemet av borgerliga och S-märkta regeringar med devalveringar. Det kan inte göras nu när kronans kurs flyter fritt mot andra valutor.
Finansminister Anders Borg lurpassar på riksbanken och vill att den ska sänka räntan än mer. Det vill inte riksbanken.
Den vill att Borgs regering ska vidta åtgärder som stimulerar tillväxten och gör att fler sysselsätts.
Det senare skulle kunna ske genom större statsbidrag till kommuner och landsting, som har stora behov att täcka inom vård, skola och äldreomsorg.

Men det vill inte Reinfeldt, Borg och deras regering. För det skulle kosta pengar och leda till större budgetunderskott eller till att vissa skatter behöver höjas.
Det senare finns det egentligen utrymme för, eftersom skatterna under alliansregeringens drygt sex år vid makten minskats med över 100 miljarder kronor per år, eller från 50 procent av bnp till 47.

Men höjda skatter skulle behöva läggas främst på de rikaste och mest välavlönade. Dels har de fått mest skattesänkningar, i kronor räknat. Dels skulle höjda skatter för inkomsttagare i de lägre inkomstskikten i nuläget bromsa konsumtionen och därmed den redan nästan obefintliga tillväxten.
Flera före detta borgerliga paradfrågor har dessutom misskötts. Två exempel är försvaret och kriminalvården.
Gällande det förra har försvaret minskats av den M-ledda regeringen så det ska kosta så lite som möjligt. Inget grannland kan, eller vill, heller hjälpa Sverige vid en kris. Det meddelade den norska försvarsministern i går.

Och fängelsernas antal fångar är de lägsta på elva år, trots att straffen skärpts.
Kanske har den moderatledda regeringen installerat de där svängdörrarna på Kumla så att fångar kunnat lämna fängelset, något Moderaterna anklagade S-regeringen på 90-talet för att ha.
Borgarna har mycket att prata om på sitt krismöte i Maramö som börjar i dag. Ljuset slocknar ju för dem när alliansens glöd falnar i takt med sämre konjunktur och lägre väljarstöd.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se