Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista medaljen

Annons

”Gärna medalj men först rejäl pension” stod det på Socialdemokraternas valaffisch 1958.Den som arbetat 25 år för Avesta kommun har hittills kunnat få en guldmedalj. Men intresset har minskat samtidigt som guldvärdet ökat, nu föreslås att medaljen ska försvinna.

Kostnaden för Markus Kockmedaljerna har ökat med mer än 400 procent. 2002 beställdes fem nya medaljer, av dem är två kvar. 25-årsjubilarerna väljer andra gåvor.
Men det höga guldvärdet har också inneburit att 25-årspresenten blivit dyrare än 35-årspresenten.
Därför finns nu ett förslag om nya regler för utmärkelser och gåvor. De som föreslås få utmärkelser är politiker som tjänstgjort, 15, 25 och 35 år, anställda med lika många år och dessutom andra personer som gjort speciella insatser för kommunen.

Kommunen ska också uppvakta anställda och politiker som fyller 50 och 60 år.
För 15-årsjubilarerna föreslås uppvaktningen med Avestaljusstakar eller konstgåva, för 25-åringarna guldur eller konstgåva och för 35-åringarna Avestastandar med Avestaskål eller konstgåva. Gåvornas värde föreslås kopplas till basbeloppet och skulle för 2013 betyda 2 300 kronor, 4 500 kronor respektive 4 500 kronor.

Det är kommunfullmäktige som ska ta beslutet, som bland annat innebär att medaljen försvinner. Markus Kock var myntmästare i bland annat Säter och Avesta. Han dog 1657 och begravdes i Avesta kyrka.

Eva Högkvist/DT