Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista terminen på vingklippt Brunnsvik

Med lås bytta och inget tillträde för eleverna till sporthall eller inspelningsstudio, med stängt kök och matsal, med delar av skolan tömd på inventarier, konferensdelen nedlagd och med fortsatta sjukskrivningar bland lärare har Brunnsviks Folkhögskola startat sista terminen i Brunnsvik.

Vingklippt fortsätter Brunnsviks Folkhögskola i Brunnsvik vårterminen ut. Efter en turbulent höst räddades läsårets andra termin, i kan man säga ”elfte timmen”, genom den överenskommelse som träffades centralt den 16 november mellan ABF och LO. Eleverna får gå färdig läsåret i Brunnsvik. Internat erbjuds som tidigare och 4 600 kronor/månad för boende och mat gäller. Skolans tidsfrist gäller till den 7 juni.
Då i juni läggs den 106-åriga folkhögskolan utanför Ludvika ner.

Ingen reception finns längre på skolan. Vita huset är låst och tömt. Inga konferenser eller externa möten i skolans lokaler längre.
Rektorn ambulerar mellan ABF Nordöstra Storstockholms skola Häggvik, ”nya Brunnsvik” som i februari ska starta med allmän linje och arbetsmarknadsutbildningar i lokalerna Tenoren i Borlänge – samt måndagar i Brunnsvik, utanför Ludvika.
Till måndagens sista terminstart dök emellertid Sofie Wiklund inte upp förrän på eftermiddagen. Lärarna Örjan Svedberg och Jelena Rundqvist fick på morgonmötet välkomna de 60-talet eleverna.

– Tre har hoppat av Ord-linjen, men 25 elever kom och vi ska efter bästa förmåga genomföra sista terminen här på skolan, säger Örjan Svedberg.
Årskurs ett med journalistinriktning ska varva studier på skolan med praktik, ute på tidningar och andra media. Ord-linjens tvåor har skönlitterär inriktning och deltagarna ska ut och praktisera på bl?a bokförlag.
– Två elever har hoppat av Konstlinjen. Jag fortsätter terminen ut med 24 och distansundervisningar, säger kollegan Jelena Rund-qvist.
Dessa linjer har sina invanda studielokaler och ateljéer, Ord i viksalen/Bikupan/biblioteket och Konst i Röda Nästet och Hammaren.

Musiklinjen Boomtown hördes på onsdagen lång väg från replokalerna under Storstugan. Där träffar DD batteristen Thomas Barke från Älvdalen med spelkompisarna på gitarrer Douglas Wernberg och Fredrik Wedholm:
– Linjeansvarig är sjuk så vi har inte riktigt börjat ännu. Vi passar bara på att spela lite fram till lunch.
Trion tycker det är jättedåligt att låsen bytts på Sporthallen och beskedet de fått att inte längre ha tillgång till inspelningsstudio.

Frukost, lunch och middag serveras eleverna i Stor-stugan och levereras från Loke och Gammelgården catering i Ludvika.
Vid onsdagens lunch rådde ett glatt sorl medan tallrikarna fylls med mat.
Ett vingklippt Brunnsviks Folkhögskola har startat sista terminen.


Boo Ericsson
ludvika@daladem.se