Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista vargen skjuten – minuter innan årets licensjakt skulle blåsas av

Bara några minuter innan vargjakten skulle avslutas för året upptäckte en jägare vargen och sköt den.
– Det var verkligen i elfte timmen då det här var sista dagen för årets licensjakt, säger Christer Gruhs som är informatör på Jägareförbundet.

Vargen sköts vid 17-tiden på på onsdagen i trakterna av byn Håvberget söder om Nås i Vansbro kommun efter ett samarbete mellan jaktlag från Nås och Björbo.

– Hundarna hade fått upp spåret efter denna ensamma varg redan tidigare på dagen men inte förrän vid 17-tiden fick en jägare slutligen syn på vargen och kunde skjuta den. Om det var en tik eller hane kommer att fastställas genom obduktion, säger Christer Gruhs.

Skottet som fällde vargen i dag betyder att samtliga sex vargar som jägarna fått tillåtelse att skjuta i länet vid årets licensjakt nu är döda efter att vargjakten återupptagits igen den 20 januari.

Samtliga varglik från licensjakten fryses ned och förs till Statens veterinärmedicinska anstalt där man bland annat undersöker om de varit påskjutna också tidigare.

– Man undersöker också genetiska defekter och jämför DNA för att försöka få reda på deras härkomst, säger Christer Gruhs.

Om den sista vargen inte hade hunnit skjutas idag, på licensjaktens sista dag, fanns möjligheten att ansöka hos länsstyrelsen om ytterligare förlängd vargjakt.