Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sixtens Jernbergs museum i Limedsforsen invigs

Annons

I morgon invigs Sixtens Jernbergs museum. I en timrad byggnad vid rastplatsen i Limedsforsen intill Västerdalälven kommer Sixtens fantastiska prissamling och tidningsurklipp om hans framfart i skidspåren att visas för allmänheten.

För två år sedan avtäcktes en staty av Sixten på rastplatsen..
–Då beslutade vi att bygga Sixtens museum. Nu är det klart för invigning, berättar styrelseordförande i Lima Besparingsskog Per-Arne Oscarsson.
Det är ett sutteränghus på sammanlagt 665 kvadratmeter bekostat av Lima Besparingsskog.
– Vi har haft en budget på 17.5 miljoner kronor. Museet ligger på nedre planet men det blir även en del montrar med priser på övre planet, säger förvaltaren Börje Cederskog.

I museets stora sal på nedre våningen pryds väggarna av bilder, löpsedlar och tidningarnas förstasidor från Sixtens fantastiska karriär.
– Att det är Sixten som satt Lima på kartan råder det inget tvivel om. Därför känns det här riktigt bra, konstaterar Per-Arne Oscarsson
Alla Sixtens priser kommer inte samtidigt att få plats i museet.
Sixtens som Eddy har gjort en förteckning över alla priser. Det blev tolv fullmatade A 4 sidor,
– Det betyder att vi kommer att ha ett levande museum där vi kommer att växla objekten som ställs ut, säger Per-Arne Oscarsson.
Sixten tre barn Bosse, Eddy och Anette kommer att förrätta invigningen.

Jens Lind, som för Sveriges Television producerade en mycket uppskattad dokumentär om Sixtens liv är på plats och berättar och visar bilder.
På övre planet blir det en restaurang, ”Lilla Sigrids Skafferi”, som kommer att vara öppen dagligen.
Sex av Limas föreningar Lima IF, Lima Skyttegille, Lima Motorsällskap, Lima Fiskevårdsområde, Lima Hembygdsförning och Lima Pensionärsförening kommer att ha sina lokaler i byggnaden.
– Det här kommer att bli ett allaktivitetshus där bland annat Limas företag kan ha sammankomster och visa upp sig, säger Börje Cederskog.
Räkna med att det blir ”man ur huse” i Lima i morgon när bandet ska klippas.

Rolf Johansson