Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Självklart har enskilda bedömningar gjorts”

Socialchefen i Säters kommun Marianne Trana tillbakavisar påståendet att de fyra ungdomarna på Älvan omplacerats i grupp.

– Naturligtvis har det gjorts individuella bedömningar, säger hon.

SÄTER
Socialtjänsten har ansvaret för att vidta åtgärder om det inte fungerar på ett HVB-hem, säger Marianne Trana.
– Vi ska se till att personerna får den hjälp de behöver. Omplaceringar till andra HVB-hem är inget unikt. Det är ingen skillnad för att det är ett flyktingboende. Och vi har fortfarande uppföljningsansvaret precis som vi har vid andra placeringar.

Marianne Trana menar att de som kritiserar förflyttningarna kanske inte har full insyn i verksamheten.
– I informationen som gått ut till gode män och ställföreträdande vårdnadshavare har man inte gått in på varje individ. Men självklart har vi gjort en bedömning för varje enskild individ. Det måste man göra enligt socaltjänstlagen.

Det är inget som hindrar att ungdomarna som omplacerats kommer tillbaka till Säters kommun när de fyllt 18 år, uppger hon.
– Vi har ju en 18 plus-verksamhet, och när de uppnått 18 år ser jag det som naturligt att de kommer tillbaka. Om det inte är så att de inte skött sig överhuvudtaget, säger Marianne Trana.
Sylvia Kjellberg