Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöstedt svarade på ungdomarnas frågor

När Jonas Sjöstedt mötte ungdomar på Hagagymnasiet på torsdagseftermiddagen kom frågorna snabbt och engagerat och vänsterpartiets ledare svarade rakt och direkt. Så kom frågan om vad han tycker om centerpartiet...

– De är ju inte här och kan försvara sig - och det är inte så lätt heller höll jag på att säga... sa Sjöstedt innan förklarade att partierna är varandras motståndare.
En elev uppmanade till utvecklade tankar runt arbetstidsförkortning.
– Vi blir duktigare på att producera snabbare, men i Sverige har det mest lett till att företagens vinster ökat.
I en tid då många jobbar för mycket medan andra inte har jobb, vore det klokare att förkorta arbetstiden eftersom det innebär vinster för alla i förlängningen, menar han.
– Nu är du en medelålders vit man som representerar v i riksdagen, hur ska ni praktiskt se till att jobba för jämlikhet, undrade någon och gav Sjöstedt tillfälle att förklara att han visserligen inte kunde ändra på egen könstillhörighet, men att V har som regel att det ska vara en majoritet av kvinnor överallt i partiet.
På en fråga om maktfördelning svarade Sjöstedt att han inte vill se en centralisering utan snarare föra makten nedåt, men att skolan hör till det som borde vara statligt.

Jämlikhetsfrågor upptog mycket av vänsterledarens tid i aulan, liksom rättviseperspektivet.
– Höja skatten är inget mål i sig men om man vill se till att höja välfärden. Ja, det är rätt att högavlönade ska ha högre skatt, vi säger Ja till progressiv skatt. Den rikaste procenten, alltså hundradelen i Sverige har 40 % av medlen, konstaterade han.
Dessutom fick Jonas Sjöstedt ge sin syn på vargen, graffiti, Rut och rotavdrag och köttproduktionen och bensinskatt.

Lena Relte