Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju kvinnor har samtalat om problemen kring medberoende för anhöriga

- Mitt tillfrisknande kom när Gunilla sa till mig att säg inte att du blir utnyttjad utan det är du själv som låter dig bli utnyttjad.
Så säger Stina när hon berättar om att den berondebehandling hon deltagit i under ledning av Gunilla Grundström i Rättvik gett henne ett nytt liv efter att hon länge känt ångest över att ”inte räcka till”.

Stina och sex andra kvinnor i Siljansbygden har under tio veckor i år samlats en gång i veckan för att samtala om problem i egenskap av anhöriga till missbrukare.
Syftet med ”beroendebehandlingen” har varit att få kvinnorna tillbaka i arbete och att kunna acceptera hjälpbehovet.
Gunilla Grundström är anställd av socialförvaltningen i Rättvik och föredrar att kalla sig mental tränare.
Hon har jobbat med gruppverksamhet inom öppen vård länge och parallellt med det även med personer som är ”medberoende”, anhöriga till missbrukare av exempelvis sex, spel, alkohol, droger, arbetsnarkomani och dysfunktionella miljöer.

Bra resultat

Tidigare har hennes samtalsgrupper ofta träffats under en rätt lång tid.
Leksands kommun har med Mora, Orsa och Rättvik samarbete med Arbetsgivarringen i Mora testat en mera koncentrerad arbetsform.
Gunilla Grundström tycker att resultatet är över förväntan.
- När de här tjejerna kom hit första gången låg de här nere, säger hon och visar på en ”må bra skala” från 0-10 att de flesta då låg under fem. Idag ligger de flesta över sju.

Känt panikångest

Stina är en som känner sig betydligt bättre idag. Hon växte upp i en dysfunktionell familj med många syskon och blev som barn ”extra mamma” med stort ansvar, som skapade problem för henne som vuxen.
De senaste tio åren har Stina varit sjukskriven till och från, hon har ofta känt panikångest, offrat sig och varit snäll, känt sig otillräcklig och ältat det förflutna.
- Första gången vi träffades var jag skeptisk men redan andra gången kände jag en väldig samhörighet, värme och förståelse i den här gruppen.
- Gunilla har hjälpt mig att förstå att det är mitt liv det handlar om. Vad är det för mening med att gå omkring och vara rädd för det. Mitt tillfrisknande kom när hon sa till mig att säg inte du blir utnyttjad utan det är du själv som låter dig bli utnyttjad, berättar Stina.
Pia har levt med en missbrukande man länge och beroendebehandlingen har även gett henne verktyg att ta tag i sitt liv efter att hon har mått mycket dåligt i flera år.
- Människor kan ljuga så fantastiskt bra. Lögnen är det värsta problemet för mig, säger hon innan några tårar tränger fram.
- Jag tackar Gunilla för att vi lever.
Jenny levde med en alkoholmissbrukare, en man som slog henne, och ville ha verktyg för att kunna ”stå upp”.
- Det är ingen som sagt det till mig förrän jag kom hit, säger hon.

Är starkare

Nu känner sig Jenny starkare, något av en egoist i positiv mening:
- Idag vågar jag stå upp mot mitt ex. Ingen ska få trampa på mig längre, säger hon.
Något ”hokus pokus” har det inte handlat om utan Gunilla Grundström har gett deltagarna hemläxor och träningsprogram.
- Det gäller att kunna tänka annorlunda, ta tag i sin vardag och att ta ansvar för sina handlingar, säger Gunilla Grundström, och berättar att gruppen ska ha en återträff i höst.
- Det är en form av eftervård. Det här ställer stora krav på individen. Det är lätt att ramla dit igen och få problem med sig själv, säger hon.


HANS BLOOM


Fotnot: Förnamnen Stina, Pia och Jenny är fingerade.