Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju personer får sammanlagt över 60 000 kronor för djur som angripits av varg

Sju djurägare i länet har sökt – och beviljats – ersättning för djur som skadats av varg. Sammanlagt får de nu över 60 000 kronor av länsstyrelsen.

Mellan augusti och oktober förra året fick totalt sju djurägare i Dalarna sina djur angripna av varg. Dessa personer har nu beviljats totalt 60 886 kronor i ersättning från Länsstyrelsen Dalarna.

Det första fallet rör en man i Älvdalen som i slutet av augusti fick en tacka dödad av varg. Dessutom försvann ett lamm i samband med händelsen. För det får han totalt 10 304 kronor i ersättning – 4 300 kronor för djuren samt 6 004 kronor för veterinärkostnader och kadaverhämtning.

Nästa handlar om en man var hund skadades i Hissberget, Leksands kommun. Även där kunde länsstyrelsens besiktningsman konstatera att skadorna orsakats av varg. Mannen får därför totalt 8 789 kronor i ersättning.

Därefter följer två fall i Svärdsjö, Falu kommun. Där fick två personer – en man och en kvinna – får och tackor dödade av varg i slutet av september. Kvinnan får totalt 7 850 kronor i ersättning för två dödade tackor samt ett dödat lamm och mannen 8 400 kronor för tre dödade tackor.

Nästa ställe där vargen slog till var i Hedbyn, Leksands kommun. Där fick en man två lamm dödade i slutet av oktober. Han får 4 493 kronor i ersättning, dels för djuren men även för den tid som han la ner på att söka efter djuren.

Några dagar senare fick en man i Blecket, Rättviks kommun, sina djur angripna. I det fallet har länsstyrelsen valt att betala ut total 11 050 kronor i ersättning.

Det sjunde, och sista, fallet rör återigen en hund som skadats av en varg – denna gång i Efferarvet/Solvarvet i Leksands kommun. Även det skedde i oktober förra året. Djurägaren får totalt 10 000 kronor i ersättning för skadorna inklusive veterinärvård.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android