Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuka artiklar om sjukhusserier – och en ursäkt

I tisdagens DD skrev jag en ilsken artikel om de landsting som skrivit kontrakt med TV-bolag för filmning av vårdsituationer. Jag var riktigt nöjd med den lilla artikeln, där jag berömde Centrum för Rättvisa som JO-anmält dessa sjukhus.

Men livet ville annorlunda. Samma morgon som min ledare går inkommer ett mail från kommunikationschefen på Södersjukhuset i Stockholm, Helen Hellströmer. Hon tycker att artikeln var utmärkt – men att den bild som illustrerade ar-tikeln var, skriver hon, ”otroligt olycklig”. Hon skriver:
”Jag såg att du lagt in en bild från vår akutmottagning i dagens tidning i samband med en mycket bra artikel om realityserier på sjukhus. Vi arbetar aktivt mot att dessa serier ska filmas på sjukhus. Vi har i flera års tid nekat produktionsbolag att komma in till oss.

Vi anmäler och skickar vakt vid de tillfällen en ambulans från serien SOS 112 kommer in till oss med ett tv-team medföljande. Vi har tydligt och klart redogjort för den produktionen att ingenting av våra patienter på sjukhuset ska dokumenteras.
Vi har tagit fram tyd-liga foto- och filmregler och på sjukhuset råder fotoförbud i alla allmänna lokaler (typ ambulanshall, korridorer, entréhall, patientsal etc etc).”

Det är alltså för mig bara att be om ursäkt för den bild som tyvärr illustrerade artikeln och samtidigt gratulera Södersjukhuset till den goda policy det har.

Göran Greider