Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuka kommunanställda rings upp

Från 14 oktober införs en ny modell i kommunen när det gäller hanteringen av sjukskrivna medarbetare.
– På prov inför vi att sjukskrivna kommer att bli uppringda av en sjuksköterska första dagen de är sjuka samt dag tre, sju och fjorton.

Personalchefen Anna Cederlöf hoppas att nyordningen kan medverka till att minska sjukskrivningarna.
Som NLT skrivit tidigare, är Ludvika den av landets kommuner som har högst sjukfrånvaro bland sina anställda.
– Under provperioden omfattas 650 anställa av den nya modellen. De får ringa en telefonsvarare när de behöver sjukanmäla sig. Senare under dagen blir de uppringda av en sjuksköterska hos Hela hälsan (företagshälsovården).

– Den anställde kan då få medicinska råd och hjälp när det gäller sin egen sjukdom eller om man är hemma för vård av sjukt barn. I en del fall kanske sjuksköterskan säger att om du tar en liten tablett så kanske du kan gå och jobba i alla fall, säger personalchefen.

Anna Cederlöf betonar dock att folk inte ska gå till jobbet om de utgör en smittorisk och sjuksköterskan har heller inga som helst befogenheter att beordra den anställde att avbryta sjukskrivningen.
– Det här handlar inte om att vi ska jaga sjuka medarbetare. Okynnessjukskrivningar tror jag inte alls är vanliga, men däremot kan det förekomma att man tar någon dag för att det är stressigt på jobbet och att man inte orkar eller att man inte trivs med sitt arbete. Det är sådant som vi som arbetsgivare måste jobba med.

Provperioden omfattar 400 anställda vid social- och utbildning, all personal vid samhällsbyggnad samt de anställda vid integrations-, personal- och IT-enheterna.
Kostnaden för kommunen blir tio kronor per anställd och månad, totalt 78 000 kronor under provperioden.
– Det här systemet finns i flera kommuner och de som infört det har gjort erfarenheten att sjukskrivningarna minskat, noterar Anna Cederlöf.

Torbjörn Granling/DT