Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuka sjukhusserier

Reality-TV är en epidemi som drar genom alla medialiserade samhällen.
Zappar man en kväll mellan TV-kanalerna hamnar man i två, tre olika serier som skildrar hur polisen jagar brottslingar på – vanligtvis – USA:s gator.
För det mesta handlar det om fattiga människor som begår brott. Vem som tittar på de där programmen vet jag inte. Men intresset för brott, särskilt med etniska förtecken, går hand i hand med all världens högerextrema dårars intresse för kombinationen brott och annan hudfärg än vit.
Men det finns också realityserier som skildrar livet på sjukhus, särskilt akuterna. Vad kan slå en lördagsnatt på akuten i action och dramatik?
Nu visar det sig att tolv av tjugoen svenska landsting skrivit märkliga avtal med TV-bolag där dessa får tillåtelse att filma på sjukhusen. Sjukhusledningarna är uppenbarligen beredda att öppna alla grindar för hoppet om att deras verksamhet ska visas i televisionen. Varför? Tja, ett sjukhus menar att det sparat in tiotals miljoner i marknadsföring som man via TV istället får gratis.

Problemet är bara att en massa människor i utsatta situationer riskerar att mot sin vilja visas upp i rutan. Centrum för rättvisa, ett institut som jag annars inte har mycket till övers för (det omges av en air av amerikaniserad marknadsliberalism) har anmält tolv sjukhus till Justitieombudsmannen. Bra!

De flesta patienter och deras anhöriga har aldrig begärt och vill säkert inte visas upp i en realityserie för att tillfredsställa TV-bolagens behov av billig action och tittarnas behov av mänskligt lidande på distans.
Det är inte verkligheten som visas i dessa TV-serier. Det är den kommersiellt exploaterade verkligheten.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se