Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska bli ett verktyg för att fatta rationella beslut


Planen för kommunens styrning och ekonomiska ramar närmaste åren spikades i onsdagens fullmäktige.
En uppgörelse mellan socialdemokrater och det borgerliga blocket som kritiserades av Vänsterpartiet och Omsorg för alla, Ofa.
- I Borlänge regerar superalliansen, kommenterade Leif Lindström, V, ironiskt.

Poängen med kommunens strategiska plan är att få ett verktyg att fatta rationella beslut efter valet.
Efter valet gäller en ny organisation i kommunen. Förvaltningen får större ansvarsområden. Tanken är att det ska ge förutsättningar för helhetsperspektiv och mer långsiktig planering. Uppgörelsen mellan socialdemokrater och allianspartierna när budgeten las bröt revirtänkandet.

Lyckad process

Den strategiska planen är en logisk fortsättning. Processen beskrivs av John Thornander i Folkpartiet och Jonas Hillerström i Kristdemokraterna som lyckat - en chans att på lika delar delta i planeringen av kommunens alla verksamheter.
Samförståndsandan retar Vänsterpartiet.
- Så mycket beröm som Nils Persson får av de borgerligheten borde göra honom orolig, säger Leif Lindström.

Expansion

Vänstern och Ofa valde att inte deltaga i arbetet med strategiska planen.
Borlänge är i den trevliga sitsen att företag står på kö att etablera sig i kommunen samtidigt som befolkningen ökar. Expansionen ställer krav på politikerna att fixa barnomsorg, bra skolor, äldreomsorg, bostäder och integrationen. Den strategiska planen för 2012 till 2015 med ekonomiska ramar för 2012 till 2013 är verktyget för att stilla behoven.
- En nödvändighet med tanke på den politiska sammansättningen i fullmäktige, enligt Kenneth Persson, S.
Sämjan på detaljnivå är mindre. Hur verksamheterna bäst når kvalitetsmålen skiljer. Oppositionsrådet Ulla Olsson, M, och de mindre borgerliga partierna vill se privata alternativ i skola, vård och omsorg. Socialdemokraterna mål är att stärka den offentliga sektorn med möjlighet till personalstyrda verksamheter.

Finansiell förskjutning

I ett prognoserat underskottet på 51 miljoner kronor i den sociala sektorn bidrar Hemtjänsten med 25 miljoner kronor. Vänstern opponerar mot de ekonomiska ramarna i den strategiska planen.
De har jämfört över tid och funnit en finansiell förskjutning från kommunala nämnder till kommunstyrelsen och kommundirektören med stab.
- En prioritering som inte tar hänsyn till underskottet i sociala sektorn, säger Leif Lindström.
Nu finns extra pengar anslaget till kommunstyrelsen att använda vid förutsedda utgifter i verksamheterna. En konstruktion som lämnade vänstern ensam i kritiken.

HANS DAHLQVIST
hans.dahlqvist@daladem.se
0243-920 05