Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska byborna ta över väghållningen?

Inför valet 2006 var byvägarna en stor valfråga. Vid kommunsammanslagningen 1974 togs beslut att kommunen skulle svara för alla vägar i kommunen, även enskilda byvägar. Det handlar om 38 mil byvägar, som blivit allt dyrare för kommunen att underhålla. Förslaget att byarna ska ta över skötseln har mött starka protester, nu väcks frågan igen. I höst tas ett inriktningsbeslut.

Hallens och Backbyns vägförening har varit vilade sedan 1974. 12/9 blir det en årsstämma i Sockenstugan.
LO Johansson, har utsetts till syssloman och kallar till årsstämman. Han förklarar varför.
- Några av de 300 medlemmarna i vägföreningen begärt en syssloman, säger LO Johansson. De vill veta var föreningen står och på årsstämman ska de frågorna diskuteras.
När kommunens tog över väghållning blev vägföreningarna vilande. De fyllde ingen funktion, men det är fortfarande byborna som äger vägarna..
Bakgrunden till vägfrågan är kommunsammanslagningen mellan Leksand, Ål och Siljansnäs. Då togs beslutet att kommunen skulle ansvara för skötseln av alla vägar, även de enskilda.
Det handlar om 38 mil vägar och kostnaderna för underhållet stiger. Inför valet 2006 fanns ett förslag att låta samfälligheter ta tillbaka ansvaret för byvägarna, med bidrag från stat och kommun. Förslaget mötte stora protester och försvann från dagordningen.
Nu sitter en grupp och arbetar med frågan om hur byvägarna ska skötas i framtiden.
Leksand och Borlänge är de enda kommunerna i Dalarna där kommunen tagit på sig väghållningen för byvägarna. I grannkommunerna Rättvik och Gagnef är det vägföreningar, samfälligheter, som har ansvaret. De får statsbidrag och bidrag för kommunerna. Avgifterna för medlemmar i vägföreningar varierar men uppåt tusen kronor om året är inte ovanligt.
Väggruppen diskuterar Gagnefmodellen men det kan också bli någon form av kompromiss för att hålla nere kostnaderna för byborna.
Om kommunen beslutar att inte längre sköta väghållningen innebär det att bara gatorna på Noret i Leksand och Sätra i Insjön kommer att vara kommunens ansvar. Alla enskilda vägar ska tas över av samfälligheter. I vissa fall finns redan föreningar, men på andra håll måste nya bildas.
Aarno Magnusson, kommunens landsbygdsutvecklare, säger att kommunstyrelsen inom den närmaste tiden kommer att besluta vilken inriktning vägutredningen ska ha.
Det är en politisk känslig fråga och eftersom större delen av kommunen befolkning bor utanför Noret uppfattas det också som en rättvisefråga att kommunen sköter vägarna. I vågskålen finns också kritik mot dåligt underhåll av en del vägar.

EVA HÖGKVIST
0247-611 50
eva.hogkvist@daladem.se