Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska kontakta 86 företag i Västerbergslagen med enkät

Nu går startskottet för Arbetsförmedlingens arbete med höstens arbetsmarknadsprognos. Under fem veckor kommer arbetsförmedlarna i Västerbergslagen att kontakta 86 arbetsgivare/företag. Målet är att besöka så många arbetsgivare som möjligt.

Det handlar om både små och stora företag. Urvalet speglar näringslivet och täcker in både privata och offentliga arbetsgivare.
– Vi ska besöka 86 arbetsgivare i Ludvika och Smedjebacken med vår enkät. Sätta oss ner tillsammans och ta reda på rekryteringsbehov, deras bedömningar av framtiden. Svarsfrekvensen brukar vara runt 70-80 procent, säger Anne Unge chef på Arbetsförmedlingen i Ludvika.
Syftet är också att ha personlig kontakt med arbetsgivare för att vara ett aktivt stöd vid rekryteringar. Resultatet presenteras den 7 december i höstens arbetsmarknadsprognos.

Positiv trend

- Det är en väldigt positiv trend i Ludvika. Har varit så sedan i våras, säger Anne Unge och beskriver hur Västerbergslagen inte drabbats av den väldigt negativa nedgången inom bilindustri och dess underleverantörer.
- Många unga som haft vikariat i sommar har fått förlängt. Visserligen kanske en månad i taget. Men de har inte kommit tillbaks till oss. Att vara längre kvar på en arbetsplats är också en merit.
- Nu ser vi också att platsannonserna ökar.

Kontakten viktig

Hon ser deras personliga kontakt med arbetsgivare som något oerhört viktigt. Som arbetsförmedlingen egentligen går ut och har två gånger per år.
- I mötena kommer samtalet om den där arbetsuppgiften man borde ha rekryterat till.
- Någon kanske drar sig för att sätta ut en platsannons och få 300-400 sökande. Vilket är ett jättejobb att plöja genom. Och ett lotteri att hitta den rätte. Där kan arbetsgivaren istället be oss hjälpa till med matchning, att plocka ut några lämpliga, säger Anne Unge.

Batterifabrik våt dröm

DD: Sedan kanske Ludvika får en batterifabrik, tvätten i Fredriksberg kanske ska anställa, Nordic Protection i Nyhammar anställer. Det ser rätt så ljust ut för en arbetsförmedlare i Ludvika, eller hur?
- Det kan komma att se riktigt ljust ut framöver. Batterifabrik med 600 nya jobb vore drömmen för oss. Den kommer att behöva olika typer av kompetens. Som vi kan hitta bland våra arbetssökande, svarar Anne Unge.

Här söks folk

- ABB-Ludvika är jättebra på alla vis. De söker sina elingenjörer på eget vis från hela landet.
- Fler tvättjobb i Fredriksberg skulle givetvis vara jättebra. Vi väntar besked från tvättledningen här i slutet av året när det är dags att vi blir involverade.
- Nordic Protection anställer även funktionshindrade, vilket inneburit att vi mera aktivt hjälpt till med rekryteringen. Att arbeta med tillverkning av skyddsvästar kräver inte alla jobb så stora kroppskrafter. Uppe i Nyhammar händer det väldigt positiva saker, säger Anne Unge.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

FOTNOT: Ludvika hade enligt augustisiffrorna 2,8 procent öppet arbetslösa och lika stort procenttal i arbetsmarknadsåtgärder. Siffran för öppet arbetslösa i riket var då 4 procent och i dalarna 3,4.