Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska lyfta simtalanger

Dalaklubbarna har åkt rutschkana på Sverigerankingen.
Nu vill Falu SS lyfta länets talanger med Tomas Viker, 42 – triathlon-ikon.
– Jag tror vi måste kraftsamla, alla före-ningar i Dalarna, säger Faluns nya chef.

Framgångar på yppersta Sverige-nivå är historia. Från att ha legat i toppen har verksamheten havererat.
– Jag har inte bilden helt klar för mig, men jag tog fram lite statistik för SM- poäng för 2012. Där ligger Falun på en 60:e plats och Ludvika på 90:e totalt för ungdom-, junior- och senior-nivå. Vi har två föreningar med på listan, säger Tomas Viker.

På onsdagen presenterades han som ny klubbchef i Falu SS. Nu vill Viker lyfta sporten inte bara i sin egen klubb utan i hela länet.
– Jag tror vi måste lyfta blicken ifrån bara Falu SS. Det här handlar om sim­idrotten i Dalarna i stort. Jag tror det finns ett stort behov av att samverka för att få det att lyfta. Vi har haft duktiga seniorsimmare historiskt. Jag tror vi måste kraftsamla, alla föreningar i Dalarna.
Han har varit förbundskapten och sportchef för triathlonlandslaget – nu går han tillbaka till rötterna.
– Jag kommer ursprungligen ur simningen själv och har även haft barn i verksamheten i olika omgångar. Jag är inte helt obekant med Falu SS. Jag känner det är en klubb med fin potential och kan utvecklas på ett bra sätt de närmsta åren. Det finns saker att göra och det är viktigt att göra skillnad.

Vad vill du ta tag i?
– Närmast, simgymnasiet som ska stå klart hösten 2014. Det är något jag börjat jobba med på en gång. Vi har även en stor simskoleverksamhet att utveckla. Sedan har vi ett duktigt ungdomslag som skall ges möjlighet att utvecklas.

Vad är ett rimligt för Falu SS på SM framöver?
– En topp 20-placering om man tittar på storlek. Sedan tar det tid om man ska fostra seniorsimmare.

Markus Bäckström/DT