Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ska man genom media behöva veta att det ska väckas åtal?"


För en dryg vecka sedan åtalades förre riksdagsmannen (M), Rolf Gunnarsson för försök till köp av sexuell tjänst. Nu slår Gunnarsson i ett brev till Stockholms länspolismästare Karin Götblad tillbaka mot polisens hantering av hans ärende:
– Skall man genom media behöva få veta att det skall väcka åtal? Borde inte den aktuella personen får veta först, undrar Gunnarsson

En taxi med Rolf Gunnarsson och en prostituerad kvinna stoppades strax efter midnatt, natten till den 16 mars på Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm. Enligt förhör med kvinnan ska Gunnarsson först ska ha frågat om de skulle "ha lite kul" och senare under taxiresan har erbjudit henne 1000 kronor för att ha sex med honom.
Enligt polisrapporten ska Gunnarsson har erkänt vad han nu åtalas för. Något som den forne riksdagsmannen i brevet är mycket kritisk till:
"Då det gäller arbetssättet för den polis jag hade oturen att möta finns mycket att lägga till. Jag hoppas inte att det arbetssättet är det som fler använder? Personen passar i alla fall inte som polis."

Hotfullt

Gunnarsson hävdar i brevet att han i samband med att bilen stoppades och han själv förhördes utsattes för hot. Så här skriver han:
"Hela tiden HOT mot en om man inte svarade som den aktuella polismannen ville, HOT om att han skulle komma till domstolen och vittna och 'du vill väl inte schavottera i rätten' och 'jag kommer i rätten att tvåla till dig'".
Den huvudsakliga kritiken riktar Gunnarsson ändå mot att han som misstänkt ska behöva få veta av media att han är åtalad:
"Jag förekommer alltså i ett mål där jag hört RYKTAS att det ska väckas åtal. Jo, ordet RYKTAS är rätta ordet. I skrivande stund har jag inte fått ett enda papper av polisen, då polismyndigheten tycks prioritera media och inte den person som ev ska åtalas", skriver Gunnarsson och berättar hur han blivit ombedd att kommentera uppgifterna:
"Detta är mycket svårt att göra då jag varken fått några handlingar eller ens vet om det blir åtal".

Utredning

Den forne riksdagsmannen är också kritisk till hur snabbt hans taxiresa blev blev allmänt känd:
"Då den aktuella händelsen inträffade dröjde det alltså bara ca 9 timmar innan media visste vad som hänt - och även mitt namn! -- Man kan gissa att någon av Din personal tjänat en slant extra till semestern för tipset till AB?"
Gunnarsson hänvisar i sammanhanget till en händelse på annat håll i landet där polisen vägrat uppge namn på en person misstänkt för våldtäkt. Den misstänkte visade sig vara polis
Han önskar en utredning om hur uppgifter om åtalet kunde nå media före honom och slutar brevet med en uppmaning att ge polisen mer betalt så de inte behöver "läcka" till media.

GUBB JAN STIGSON