Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- ska söka omprövning av beslutet


Leader Bergslagen har gett Projektet Uddparken avslag på ansökan om 2,4 miljoner kronor. Anledningarna var att Leader Bergslagen dels bedömde projektet som en offentlig verksamhet, som ska finansieras med offentliga medel, och dels att man tyckte att styrkeförhållandena mellan kommunen och de ideella föreningarna var för ojämna.

För att finansiera projektet sökte Uddparken 2,4 miljoner från Leader Bergslagen. Med i projektet Uddparken är bland annat Smedjebackens kommun, Dala Elektrolidningar och Barkenbygdens Trädgårdsintressenter. Tanken med projektet är inte bara att göra det till en visuellt tilltalande och fin besöksträdgård utan att utveckla näringslivet i kommunen genom att locka många människor till Uddparken.
- Det är ett stort intresse kring trädgård och parker och får vi hit många besökare innebär det också möjlighet till ökad försäljning. Projektet ska gynna turistnäringen, säger Ingemar Hellström, vice kommunalråd.

Offentlig verksamhet?

Motiveringen till avslaget har två anledningar. Huvudskälet var att projekt av den här typen borde finansieras offentligt, berättar Lennart Myrman, ordförande, Leader Bergslagen.
- Vi får inte bevilja pengar till sådant som vi bedömer vara offentlig verksamhet. Det ska finansieras med offentliga medel, till exempel genom kommunen.
Ingemar Hellström, som förutom att vara vice kommunalråd också är med i Leader Bergslagens styrelse, deltog inte i beslutet på grund av jävsituationen. Men i frågan står han på Uddparkens sida och har svårt att förstå avslaget.
- Att göra en trädpark med ideella krafter är ingen lagstadgad offentlig verksamhet, som skola och omsorg. Därför strider inte ansökan mot regelverket som Leader Bergslagen utgår från.

Ojämna förhållanden

Det andra skälet var att initiativet inte bedömts komma underifrån - från föreningarna själva. Enligt Lennart Myrman drevs projektet istället för mycket av kommunen och att styrkeförhållandena mellan kommunen och föreningarna var för olika.
- Det var det ett svagt intresse från föreningarna redan i förstudien. Projektet drevs av kommunens trägårdsmästare Erik Blomqvist, så vi tyckte det var ett rent kommunalt projekt. Och styrkeförhållandet mellan kommunen och föreningarna blir ganska ojämnt med kommunens 1,6 miljoner.
Men Ingemar Hellström menar att initiativet visst kom underifrån, från medlemmar ur Barkenbygdens Trädgårdsintressenter. Och att det rent praktiskt är bra om projektet ligger hos kommunen, då det kräver en del administrativt jobb samt att ligga ute med stora pengar. Men Uddparken ska begära omprövning.
- Vi kommer begära omprövning inför 2012 och 2013 men då kommer beloppen ha förändrats, säger Ingemar Hellström.

Robin Högberg
0240-71222
robin.hogberg@daladem.se