Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skabbangrepp ej över

Irene Mattsson har tröttnat på att ­kommunen mörkat skabbsituationen på Spanskgården. Nu talar Irene ut om hur hon upplevt läget.

– Det är ingen som gör ­något åt det. De nonchalerar och tystar ned det i stället, säger Irene Mattsson.
Irene jobbar inom hemtjänstpoolen. Det var på måndagskvällen hon på Mora vårdcentral fick det konstaterat att även hon har drabbats av skabb. Hon beskriver det som om en spindel går omkring över hennes kropp.
– Jag var på Spanskgården och jobbade innan det första fallet upptäcktes. Då ­arbetade jag en kväll och skulle smörja en boende med kortisonsalva. Då misstänkte jag att det var skabb. För jag har sett skabb förut, då jag arbetat på sjukhus.

Irene rapporterade detta till personalen. Hon bad en sjuksköterska titta till honom. Ingen reagerade på hennes förfrågningar.
Men mannen hamnade på sjukhus där det fastslogs att han drabbats av norsk skabb.
Det var början på skabbhärvan.
– Sen har jag fått höra nu att fyra till boenden har fått det. Förra veckan dök det upp ett nytt fall igen. Sen tycker jag att de har skött det här dåligt. Upptäcker man skabb på en person ska denna isoleras på rummet, behandlas, tvättas och städas. När de behandlats får de gå ut. Så anser inte chefen att det ska vara.

Irene har svårt att prata om det för det är så fruktansvärt. Hon grät på måndagskvällen, då hon är orolig för hur många hon kan ha smittat.
Hennes chef på hemtjänstpoolen hade inte ens fått veta att det gått skabb.
– Det hemska i den här historien är att Lilian Lingvall (medicinskt ansvarig sjuksköterska red. anm) gick ut i tidningen och svarade att det bara var tre kända fall i Mora. Det stämmer inte. Jag har hört ryktas om att även Noretgården har det.

– Kommunen försöker mörka det här. Likaså Spanskgården. Om jag jobbar på en medicinavdelning på lasarettet, då sätter de upp en lapp om att det går skabb. Men det gör man inte på Spanskgården. De tystar ned det. Jag är tveksam om ens anhöriga fått veta det.

Stefan Rämgård/DT