Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skapade evighetsgrafik

Vårt liv är bara ett hej i evigheten. Det är utgångspunkten när Faluns femteklassare får göra grafik på Dalarnas museum.
– Men vi är med i livets film och alla spelar vi huvudrollen, säger Annacari Jadling Ohlsson, konst- och museipedagog som tar emot eleverna.

Deras uppgift är att göra varsitt grafiskt blad som uttrycker: ”Evigheten hörde någon ropa hej”.
– Evigheten är det längsta som finns. Även om vi tycker att vi lever långa liv så är de bara ett hej, fortsätter Annacari Jadling Ohlsson.
Det finns en färdig form att använda för de elever som vill. Men det behöver ingen göra i den här grupp­en från Aspeboda skola.

Eleverna börjar snabbt ­rita egna motiv på små träplattor. Grodor, hjärtan, katter och andra figurer växer fram. Med orden ”hej” eller ”tja” eller ”tjo”. Eller ”shoo” som det står på ett par av bilderna på väggen som ­föregående elever skapat. Språket är valfritt.
Orden måste skrivas spegelvända för att bli rätt när bilden trycks. Inte heller det vållar eleverna några problem. Därefter ska de karva ut bilderna i träet med en särskild kniv. Det går också bra även om det är svårt med detaljerna.

Tekniken är högtryck, där ytor som skärs ut i träet förblir vita. Grafikern Hilda Lindström assisterar med färg och tryckpress som drivs med vev.
Det hela ingår i ett samarbete med Dalarnas museum och Dalateatern inom ramen för Skapande skola. Eleverna ser först pjäsen ”Byta plats” som tar upp flyktingtemat, och vad som skulle hända om svenskarna måste fly från sitt land.
Eleverna som DD pratade med tyckte att det var en givande förmiddag.
– Superkul. Man får slippa allt annat, det är mycket ­roligare än det brukar, säger Albin Andersson.
– Det har varit jätteroligt. Vi fick vara med ganska mycket i pjäsen. På något sätt tycker jag att det här hänger ihop, säger Sofia Nilsson, när hon gjort klar sin grafiska bild.
Men det är inte slut med det. I vår visas alla 500 bilderna på Magasinet i samband med att pjäsen ”Oliver”, om OliverTwist, visas.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se