Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skapar en spänning som få spel lyckas med

Action

Assassin's Creed 3

Format: Playstation 3, Xbox 360

Utvecklare: Ubisoft

Utgivare: Ubisoft

Antal spelare: 1

Spelare online: 1-8

Premiär: 30 november 2012

Betyg:

n Historiska miljöer, akrobatik och lönnmord samlat i ett överambitiöst Assassinrsquo;s Creed 3.
De franska spelutvecklarna Ubisoft är kända för många kritikerrosade serier. Här hittas bland andra underbara plattformaren Rayman, läckra Dirt-racingspelen, försäljningssuccén Just Dance och actionäventyrsserien Assassinrsquo;s Creed. Den sistnämnda har nu kommit till sin tredje del, och varken budgeten eller krutet har det sparats på här.

Att spela igenom ett Assassinrsquo;s Creed spel är att få besöka historiska städer, gömma sig bland stora folkmassor, klättra upp på höga byggnader och slutligen lönnmörda ovetandes fiender. Assassinrsquo;s Creed 3 är inget undantag, plus att variationen är bättre än någonsin förr. Dock dras detta med ett litet problem - det tar ungefär tre timmar innan spelet kommer igång på allvar.
Hela början är en slags bakgrundshistoria till det som komma skall, och även om jag blir imponerad av min brittiske karaktärs rörelseanimationer - som håller Uncharted-klass - hinner jag ändå störa mig en del på de grafiska buggar och designval som väljer att visa sig från sin fula sida. Kvinnoben sticker ut från kjolarna, kroppsdelar går genom varandra och ständigt förekommande mellansekvenser väljer att titta fram för att förstöra flytet i mitt spelande. Men när jag senare får mer tid till att springa runt i den livfulla staden eller titta ut mot havet från det gungande skeppet, då är det bedårande vackert och jag förstår trots allt varför Assassinrsquo;s Creed har varit under utveckling i så många år.

När twisten i denna saga om det amerikanska inbördeskriget väl kommer och jag hamnar i vildmarken som Connor, en liten trädklättrande akrobatisk indian letandes efter föda, känner jag mig plötsligt som världens coolaste lönnmördare. De nya funktionerna i spelet presenteras i ett lagom tempo och allt ser frid och fröjd ut. När jag sedan misslyckas med mitt spioneri och blir jagad av arga karlar känner jag mig plötsligt som vilken stelbent person som helst och inte längre som den akrobatiske specialistmördaren som jag egentligen ska framställas som. Detta beror på att alla människor som försöker stoppa mig har exakt samma klättrarförmågor som jag. De är lika snabba som jag, skjuter ner mig från hästen så fort jag försöker rymma, når upp till samma höga höjder och vägrar att ge med sig innan jag antingen med stor tur lyckas gömma mig eller väljer att döda alla mitt framför näsan på resten av lokalbefolkningen. Om du någon gång har spelat Grand Theft Auto kan du dra paralleller till hur det känns när du är femstjärnigt efterlyst och alla poliser är ute efter dig. I Assassinrsquo;s Creed 3 kan du smyga runt och plocka bort efterlystlappar som visar Connors nuna för att göra det lättare att ta dig fram utan att framkalla panik hos folk.

Spelet erbjuder många uppdrag som varar i ett tjugotal timmar och kommer garanterat att underhålla dig för resten av hösten. Mellan varven kan du välja att spela flerspelarläget som skiljer sig en del från andra storbudgettitlar. Här kan ditt mål bland annat vara att ta en persons liv, men detta görs genom att du närmar dig din motståndare och låtsas vara en vanlig datastyrd karaktär, för att sedan plötsligt slå till när han eller hon inte är beredd. Denna person har i sin tur en annan persons liv i sikte, och denna ständiga vetskap om att någon någonstans är ute efter dig, men där du inte vet vem det är, skapar en spänning som få spel lyckas med.
Sammanfattningsvis märks det att Assassinrsquo;s Creed 3 är påkostat. Visst finns det en del buggar att störa sig på, men det positiva väger över, framför allt efter den långdragna introduktionen då spelet växer till sig. Ett riktigt bra spelsläpp för år 2012, men som dock inte kommer att få klassikerstämpeln på sig.

Felipe Madrid