Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarp kritik från sex nämndledamöter

Sex ledamöter i trafik- och fritidsnämnden reagerar skarpt på att förvaltningschefens agerande i Peabaupphandlingen.
- Förvaltningschefen har gått helt förbi politiken, säger Dan Westerberg (C).

Två utredningar är på gång som ska granska upphandlingen; en från revisorerna i KPMG och en hos Konkurrensverket. Men Dan Westerberg (C), Bo Wickberg (M), Gunnar Lindell (M) Jan Harald (M) Anders Runström (FAP) och Fredrik Månsson (MP) vill ändå markera. Och de är skarpa i sitt uttalande som finns med som en protokollsanteckning till själva mötesprotokollet.
Grunden är att kommunen förlängde sitt avtal med Peab utan att någon ny upphandling gjordes.
Avtalet har inte samma innehåll, löptid eller priser som tidigare avtal och är därmed ett nytt avtal, skriver de sex politikerna.

Förbi nämnden

- Det här tittar konkurrensverket på. Men oavsett vad den granskningen kommer fram till så kvarstår faktum att förvaltningschefen gått förbi nämnden och rundat oss politiker. Det har chefen också erkänt, säger Westerberg.
I skrivelsen pekar de också på att förvaltningschefens delegation ligger på knappt 900000 kronor när det handlar om upphandling. Och avtalet som förvaltningschefen tecknat anger en totalbudget för 2011 om cirka 19 miljoner, betonar de. Avtalet är tvåårigt med möjlighet till förläggning med två plus två år. Enligt ekonomikontorets bedömning handlar det om ett värde mellan 50 och 150 miljoner, skriver Westerberg och övriga.

Brott mot regler


- Ett fullständigt oacceptabelt brott mot de regler som gäller för förvaltningschefen anställning och tjänsteutövning.
Det här är tillräckligt för att ifrågasätta chefens ställning, skriver de. Men Dan Westerberg betonar att de inte kräver chefens avgång.
- Det får bli en bedömning när de bägge andra utredningarna är klara. Och kommundirektören ska självklart ta vår protokollsanteckning med när han gör den bedömningen.
Jonny Gahnshag S-kommunalråd säger att han vill avvakta tills de bägge utredningar som är på gång är klar.KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se