Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatter ger jobb och välfärd
Sedan en liknande mätning i november 2011 var det en minskning för Reinfeldt och en ökning för S-ledaren, som då hette Håkan Juholt.
Mätningen visar dock att en femtedel av väljarna inte sätter den sittande statsministern eller hans S-utmanare främst. Båda ser ut att få svårt att få en majoritet för sitt regeringsalternativ, hur de nu ser ut.
I Reinfeldts fall är det oklart om alla allianspartier klarar riksdagens spärr på fyra procent. Och i S-ledarens fall är det oklart om hans alternativ är en regering med S, med S och Miljöpartiet eller en med även Vänsterpartiet utöver S och MP.

Apropå V lanserade partiet i går ett förslag om garanti om jobb eller utbildning till alla ungdomar som varit arbetslösa mer än tre månader. Det skulle kosta drygt sju miljarder kronor (årligen) och bli det främsta vallöftet från V.
Förslaget liknar de som SSU och LO lagt fram, som de velat att S ska anta. Men S har varit försiktigare vad gäller det. Tyvärr kan man säga.
Den höga arbetslösheten bland unga är ett stort problem. Det är allvarligt att så många av dem är arbetslösa och är det under lång tid. Det kan leda till en misstro mot övriga samhället bland dem, när de har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället.

Enligt Konjunkturinstitutet, KI, ser det inte så ljust ut på arbetsmarknaden de närmaste åren. Arbetslösheten stiger i år till 8,2 procent, från 8,0 i fjol. Även för 2014 spår KI att arbetslösheten är 8,2 procent.
Summan av varorna och tjänsterna som ska produceras i Sverige, bnp, väntas öka med 1,3 procent i år och med 2,3 procent 2014.
KI finner att det inte är utrymme för skattesänkningar fram till valet om man vill nå överskottsmålen i statens budget. Och efter valet 2014 är det snarare fråga om att höja skatter än sänka dem, en åtstramning, för att nå målen om överskott, menar KI.

Det är intressant att KI avråder från skattesänkningar. Regeringen är ju inne på att sänka inkomstskatter med ett femte jobbskatteavdrag 2014. Men en åtstramning ökar troligen arbetslösheten. I särskilt kommuner och landsting finns stora behov att möta i den offentliga välfärden som dessa inrättningar står för. Det skulle behövas ökade statsbidrag till dessa.
De flesta kommuner brottas med problem att få budgeten att gå ihop. Kostnaderna ökar, av flera skäl. Ett är höga ambitioner i välfärden.

Ett annat är att den ökade arbetslöshetens kostnad hamnar hos kommunerna i form av ökade socialbidrag (försörjningsstöd).
Ett tredje är att planeringen kan vara svår när sådant som fler friskolor och privat vård nu ökar. Stora kommunala lokalers kostnader kan vara svåra att minska på ett eller två år.
Om sex dagar börjar Socialdemokraternas partikongress. På den blir vinster i välfärden en känslig fråga, men även frågan om skatter och välfärd.

S-ledningen med Löfven och Magdalena Andersson i spetsen hukar i skattefrågan eftersom de inte vill utmålas som skattehöjare. Men bra välfärd kräver höga skatter.
einfeldt, Anders Borg och de andra regerande borgarna har krympt den offentliga välfärdssektorns kostym. De tar ut 120 miljarder kronor per år mindre i skatt än 2006. Samtidigt har behoven i den offentliga välfärden ökat.
De som är på S-kongressen är främst kommunalråd. Från vissa län är hälften av ombuden kommunalråd. Nu har de chans att tala om för Löfven och S-ledningen att den välfärd de tillhandahåller kräver resurser i form av skatter.

Och intäkterna från skatter behöver vara fler snarare än färre de närmaste åren. Det anser KI så då borde S och dess partiledning våga anse det också.
Från vissa län är hälften av ombuden på S-kongressen kommunalråd. Bilden är från S-kongressen 2004.

Robert Sundberg
roberg.sundberg@daladem.se