Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatter, välfärd och jobb

Annons

I dag håller Socialdemokraterna i Dalarna kongress i Ludvika. Partiledaren Stefan Löfven besöker den och håller tal.
Temat för kongressen är ”Nya jobb i Dalarna”. Sådana kan behövas, eftersom många av de gamla försvinner.

SSAB i Borlänge varslade i höstas 200 om uppsägning. Och Stora Enso i Kvarnsveden varlsade för några veckor sedan 175.
Ytterligare några tiotal personer på företag i bland annat Borlänge har varslats det senaste halvåret.
Samtidigt som jobben blir färre i industrin är det ont om nya jobb i tjänstenäringen. Några enstaka företag, som nya Ikea i Borlänge, nyanställer. Men Ikea är undantag mer än regel vad gäller jobb. De flesta tjänsteföretag klarar sig med nuvarande personal eller minskar de anställda.
Den offentliga verksamheten, vård, skola omsorg, ökar knappast sina anställda. Tvärt om har landstinget problem med ekonomin och tvingas höja skatten, likt flera andra landsting.

Egentligen borde landsting och kommuner få extra anslag från staten för att möta de behov som finns inom vård, omsorg och skola. Men den borgerliga regeringen är inte inne på den linjen. Tvärt om.
Dagens industri meddelade i går att trots mötet i Maramö nyligen är regeringspartierna oense om vad de vill göra i kommande budget. Några extra anslag till kommuner och landsting är de inte inne på. De vill minska intäkterna till staten så att mindre pengar kan användas, exempelvis till statsbidrag till kommuner och landsting.

Moderaterna håller fast vid alliansens vallöfte om ett femte jobbskatteavdrag, som minskar intäkterna till staten med 15 miljarder kronor årligen.
Folkpartiet vill ta bort värnskatten, som är på fem procent av inkomsten över en viss, god, nivå på inkomst. Det skulle dränera statskassan på fem miljarder kr årligen och gynna välavlönade.
Centerpartiet vill sänka arbetsgivaravgiften och Kristdemokraterna vill sänka skatten för pensionärer.

De borgerliga partierna är inte intresserade av att värna välfärden och ge mer resurser till den så att jobb kan inrättas eller åtminstone behållas där. Frågan är vad S vill.
Partiet måste ju säga något annat än att det har en jobbpolitik. Jobb kan ju vara av olika slag: allt från vapenindustrin till sjukvården.

S, kanske via partiledare Löfven på S-distriktets kongress i Ludvika, borde våga säga att partiet vill anslå mer pengar till vård och omsorg för att värna de viktiga jobben i de sektorerna.
Då finns det inte utrymme för sänkta skatter, av det slag de borgerliga partierna planerar för.

Robert Sundberg