Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteverket upptäckte de falska fakturorna

En 55-årig företagare i entreprenad branschen i Borlänge har med bluffakturor och felaktiga avdrag försökt minska inkomsten för att undgå skatt.
Skatteverket har granskat verksamh1eten under 2009.
Resultat är att företagaren får höga skattetillägg på miljonbelopp.

Företagaren har för taxeringsåret 2009 försökt göra avdrag för osanna fakturor med 1 023 500 kronor. Han har också försökt göra avdrag för privata utgifter och avdrag för förslitningar av detaljer i maskinparken.
Skatteverket har dess-utom upptäckt att företagaren gjort för stora avdrag för arbetsrum, elkostnader, felaktig mervärdesskatt, egenavgifter och mer ospecificerade avdrag.

2,8 miljoner

Totalt har företagaren undanhållit cirka 2, 8 miljoner kronor i inkomster under året.
Skatteverket konstaterar att företagaren använt sig av bluffakturor och kostnadsfört fakturor som är att betrakta som privata kostnader. Han har försökt att klassa en julresa till sonen i Österrike som affärsresa. Förklaring att han besökt återförsäljare i Tyskland och Schweiz bedömer Skatteverket som en efterhandskonstruktion.

Avdrag för moms

Han har förmått en bilförsäljare i Småland att utfärda osanna fakturor. Fakturor som upprättas för att få kostnadsavdrag och avdrag för ingående moms.
Exempelvis har Skatteverket funnit en faktura från bilhandlaren på 432 500 kronor som är kvitterad 19 december 2008.
En kontroll med resebolaget Big Travel visar att han vid den tiden befann sig i Österrike. Skatteverket anser att uppgiften att fakturan skulle vara kontant betald 19 december inte kan vara trovärdig. Skatteverket anser heller inte det trovärdigt att han som företagare skulle godta en kvittens med felaktigt datum när det rör sig om ett så stort belopp.

Inte trovärdigt

Affärerna med bilhandlaren omsluter cirka 2, 5 miljoner. Borlängeföretagaren hävdar att det är summor som betalats kontant till bilhandlaren. Skatteverket finner inte det trovärdigt utan anser att betalningar i så stora belopp hade gjorts via bank men inga insättningar är noterade på bilhandlarens konto.
Dessutom anser skatteverket det osannolikt att han haft så stora kontanta belopp i hemmet.
Skatteverket har synat företagarens bankkonton och funnit att han istället för att betala fakturor bland annat överfört 1, 5 miljoner kronor av intäkterna under året till ett placeringskonto.HANS DAHLQVIST